Umývanie vlasov ražným kváskom, ražnou múkou (no poo method )

Článok o kvásku (Kvások – (lahsie.sk)) som poeticky zakončila informáciou o umývaní si vlasov… následne mi kamoška píše, že to ide skúsiť a koľko má tej múky dať a kedy jej donesiem kvások… a tak si vravím, že ok, patrilo by sa asi o tom napísať viac, aby nedošlo ku katastrofám typu – sasi písala, že si môžem umyť vlasy kváskom (ale nedočítali, že RAŽNÝM KVÁSKOM), resp. múkou (ale opomenuli, že RAŽNOU HLADKOU, alebo hladkou chlebovou- nie celozrnnou).

Ja osobne som sa k infu o umývaní alternatívou NO POO (rozumej NO shamPOO – žiadny šampón) dostala pred cca 4 rokmi z knihy o zero waste. Zvláštne, pretože moja sestra si na no poo (water only – umývanie čistou vodou) fičala už dáky ten čas predomnou. No ale o inom som chcela.

Umývanie vlasov ražným kváskom JE SUPER a odporúčam to každému aspoň raz či dvakrát v živote vyskúšať. Kvások vlasy krásne vyživí – takže dobré pre Vás + hladkú ražnú múku viete kúpiť v bezobalovom obchode – takže dobré pre planétu + na umytie múkou Vám stačia 2 PL – takže lacné… a dalo by sa o tom básniť dlhšie.

Ak to chcete skúsiť, nedá mi neupozorniť na pár veľkých ALE.

  1. Ak si aktualne umývate vlasy klasickým šampónom, nemusí Vás výsledok tak silno očariť. Bežné šampóny a kondicionéry totiž obsahujú silikóny, sulfáty, parabeny a ďalšie látky, ktoré vlasy obalia a kvások, či múka ich nedokážu úplne zmyť a bude si to vyžadovať viac času a energie. Samozrejme, existuje aj radikálna cesta (jednorazovo zmyť roztokom z jedlej sódy a následne octovým oplachom), ale tú ja osobne neodporúčam, keďže nie je šetrná k vlasom.
  2. Pozor na druh múky. Vlasy si nikdy neumývajte pšeničnou múkou, nebudete ju vedieť z vlasov vymyť, vzhľadom na obsah lepku.
  3. Pozor na typ múky. Ak použijete ražnú celozrnnú múku, nič hrozné sa nestane, vlasy vám umyje, ale vymýva sa veľmi ťažko a môžu vám vo vlasoch zostať zvyšky. Tie po uschnutí vyzerajú ako lupiny a to nechceš… Dá sa to síce vyčesať, ale je to pracné. (True story – raz som si pomýlila nádobku ražná hladká a ražná celozrnná a umyla som si vlasy celozrnnou, a raz sa mi stalo, že som kvások dokŕmila celozrnnou – stáva sa…)
  4. o kvások sa musíte starať – odporúčam ho mať v chladničke a prikrmovať, každé 3-4 dni. Vždy prikrmujte hladkou ražnou múkou. Ak prikrmite celozrnnou alebo pšeničnou koledujete si o nemilé prekvapenie. Ak si nebudete pravidelne umývať vlasy alebo z neho piecť chlieb, vždy sledujte bublinky a vôňu. Ak sa na vrchu objaví biely povlak, niečo ako pleseň a/alebo kvások “ divne zapácha“, nedávajte ho ani na vlasy a už vôbec nie do chleba. Z „materského“ kvásku vždy odoberáme čistou lyžicou, dokŕmime ho a nechávame ho v chladničke. Čas od času odoberieme všetok materský kvások do čistého pohára, kde pokračujeme v dokrmovaní.
  5. Ak máte jemnejšie vlasy, budete po pár umytiach múkou potrebovať octový oplach, aby vlasy neboli vysušené.

V prípade, že už ste z bežných šampónov prešli na umývanie alternatívnymi šampónmi, ktoré sú menej alebo úplne non toxic („šampúchy“), bude prechod na no poo ( či už na umývanie kváskom, ražnou múkou, pohánkovou múkou, reethou, ílom a pod. ) jednoduchšý. Tak som to mala aj ja.

Postup, ako umývať hladkou ražnou múkou:

Na kratšie vlasy (max po plecia) budú stačiť 2 polievkové lyžice hladkej ražnej múky rozmiešate v miske s vlažnou vodou (cca 120 ml) na konzistenciu palacinkového cesta (na dlhé vlasy použite dvojnásobné množstvo). Najskôr vlasy umyjeme čistou vodou, pomasírujeme pri končekoch, následne ku korienkom začneme nanášať zmes múky a vody. Poriadne vmasírujeme do korienkov a čiastočne aj do dĺžok po celom obvode (končeky vynechajte – nepotrebujú to) . Bude to krásne klzké, takže sa to príjemne nanáša aj ľahko zmýva, ale pri prvom umývaní môže človeka zvyknutého na konvenčné šampóny prekvapiť, že to nepení 😀 . Môžete/nemusíte pár minút počkať – kým sa venujete napr. očiste tváre. Takto umyté vlasy oplachujete/sprchujte vodou, kým z nich netečie čistá voda. (Ideálne, ak oplachujeme vlasy po častiach, aby sa vymyla múka aj vzadu a na bokoch). V prípade, že po vyschnutí máte na vlasoch čiastočky múky, znamená to, že vlasy potrebovali zmyť čistou vodou dôkladnejšie. Avšak nie je to problém, zo suchých vlasov to jednoducho vyčešete.

Ražná múka môže istý typ vlasov vysúšať, vtedy sa oplatí urobiť po umytí ešte oplach. Moje vlasy to nepotrebovali, asi preto, že som umývanie múkou striedala s umývaním s ražným kváskom a sem tam bylinkami, a ďalšími alternatívami. Výhoda kvásku je (okrem iného) v tom, že má kyslejšie PH v porovnaní s múkou, takže nevysušuje, vlasy sú po ňom krásne lesklé a jemné. Nevýhodou je, že umývanie s kváskom musíte dopredu naplánovať – rozkvasiť ho, plus sa o kvások starať (pravidelne prikrmovať).

V prípade, že kyslý oplach potrebujete- zmiešate 500ml studenej vody s 1PL jablčného octu (alebo citrónovej šťavy).

Umývanie kváskom:

Ak viete, že si budete večer umývať vlasy, môžete si po príchode z práce dať do čistého pohára/misky za lyžicu z „materského“ ražného kvásku (ktorý prikrmujete hladkou ražnou múkou), 4 PL vody a 2 PL ražnej hladkej/chlebovej múky. Vymiešajte na kašičku a nechajte na linke zakryté sáčkom, alebo tanierikom. Zvyšok „materského kvásku“ dokŕmte a odložte späť do chladničky.

Postup je rovnaký ako pri ražnej múke, akurát nemusíte už nič zarábať, vezmite rozkvasený kvások a použite ho celý.

Najskôr vlasy umyjeme čistou vodou, pomasírujeme pri končekoch, následne ku korienkom začneme nanášať kvások. Poriadne vmasírujeme do vlasov po celom obvode od korienkov cez dĺžky (končeky vynechajte – nepotrebujú to) . Bude to klzké, takže sa to príjemne nanáša aj ľahko zmýva, ale pri prvom umývaní môže človeka zvyknutého na konvenčné šampóny prekvapiť, že to nepení a namiesto umelej vône má kvások nakyslastú vôňu :D. Tá sa po umytí a uschnutí vlasov stratí. Môžete/nemusíte pár minút počkať – kým sa venujete napr. očiste tváre. Takto umyté vlasy oplachujete/sprchujte vodou, kým z nich netečie čistá voda. (oplachujte vlasy po častiach, aby sa vymyla múka aj vzadu a na bokoch). V prípade, že po vyschnutí máte na vlasoch čiastočky múky, znamená to, že vlasy potrebovali zmyť čistou vodou dôkladnejšie. Avšak nie je to problém, zo suchých vlasov to jednoducho vyčešete.

ps- nezabudnite si dobre umyt tvár a uši (miesto za ušami).

1) Kvások nanesiete na mokré vlasy a dobre vmasírujte po celom obvode,

2) všetko poriadne vymyte, až kým netečie čistá voda a nevidíte čiastočky múky
pred rozčesaním – večer
V suchých vlasoch môžete vidieť čiastočky múky (lebo kvások nebol dôkladne vymytý) tie sa po prvom česaní vyčešú.

One thought on “Umývanie vlasov ražným kváskom, ražnou múkou (no poo method )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *