Koľko farieb ste mali dnes na tanieri vy? Tento recept vznikol, keď sme od dedka môjho muža dostali kopec mrkvy a cvikly. Domáca, fajnová, chrumkavá, no nekonzervovaná zeleninka, takže ideálne čo najrýchlejšie ju spotrebovať. Zalovila som preto v kuchárkach a našla inšpiráciu v knihe Zeleninová kuchařka od Petr Klíma. Pozmenila som si pár vecí, aby to bolo pre mňa #ľahšie a vzniklo toto. Nech Vám chutí. BTW najdlhšie na tom trvalo to čistenie a krájanie 😅.
Na cca 3 porcie budete potrebovať
- 5 – 6 ks mrkvy (cca 600g) – kľudne môžete aj viac
- 5cm kúsok póru – taktiež môžete aj viac
- 2 – 3 PL sójovej omáčky
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL sušeného tymianu
- cca 100 – 150 ml sójovej smotany (použila som polku smotany ALPRO)
- 3 PL neaktívneho lahôdkového droždia (Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma? – (lahsie.sk))
- vodu
Voliteľné k tomu:
- pšeno a basmati ryža ako príloha z ryžovaru
- naparená zelenina (z ryžovaru, kým sa dole pripravovalo pšeno)
- cvikla
Začneme prílohou – zalejeme v sitku 1,5 odmerky pšena vriacou vodou, takto sparené pšeno hodíme do ryžovaru. K tomu 1,5 odmerky premytej basmati ryže, zaliať 6 odmerkami vody, posoliť. Navrch do naparovacieho sitka išla vopred nakrájaná brokolica a ružičkový kel (Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme – (lahsie.sk)) a mangold (ale môžete dať akúkoľvek zeleninu, aj mrazenú). Vypne sa to samo, keď to bude hotové, takže sa môžeme venovať mrkve.
Do hrnca dáme očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, na kolieska nakrájaný pór, zalejeme vodou tesne pod povrch mrkvy. Pridáme kurkumu, tymian a sojovú omáčku. Privedieme k varu a následne dusíme, kým mrkva zmäkne a cca polovica vody sa odparí. Vypneme a vmiešame sójovú smotanu a 3 PL lahôdkového droždia.
Cviklu som len umyla, očistila od vrchnej šupky a nakrájala na kocky. Šupla do hrnca, zaliala vodou a varila na miernom „ohni“ do polomäkka – vypnete a necháte tak – nič svetoborné.
Ak sa mrkneme vyššie všimneme si, že nám chýbajú strukoviny… Viem si predstaviť aj kombo mrkva a cícer v tej omáčke, ale tentokrat som nemala ani uvarený ani v konzerve, tak som na panvicu len hodila nakrájaný tempeh a narýchlo som ho opiekla.
Poviete si – nezvyčajne veľa krájania a varenia na mňa 😀 áno, súhlasím… no i napriek tomu to bolo všetko hotové za cca 35 minút, bolo to chutné, výživné a nádherne farebné a chutilo aj dvojročnej.