Červená kari šošovica (z ryžovaru do 25 min.)

Čochvíľa tu máme sezónu paradajok a špenátu a poviem Vám pravdu, keby dcére totálne nevadilo kari (a že jej teda mega vadí, aby sme sa chápali), tak túto kari šošovicu jeme minimálne raz do týždňa. Pretože: 1) JA kari zbožňujem, 2) červená šošovica sa nemusí namáčať a je hotová mega rýchlo (cca 20 min – polená aj za menej), 3) dá sa to uvariť v 1 hrnci/ryžovare (už toto by samozrejme u mňa viedlo – poznáme sa), 4) je to ľahko stráviteľné (ak máte doma začínajúceho stravníka, nesoľte a nekoreňte, po dovarení odoberte a zvyšok dochutíte) a 5) vieme si to dať raz s ryžou, o týždeň so pšenom či inou obilninou, ďalší týždeň s chlebom, … tortillou, tyčinkami, či len tak s naparenou zeleninou (ak sme to začali variť o 21:00 – true story). Mohla by som pokračovať, ale čo si budeme… ideme rovno na recept.

  • Ak nemáte ryžovar, postupujte rovnako, akurát to dajte všetko do jedného hrnca a varte na miernom ohni s občasným zamiešaním, kým to nie je všetko mäkké. odmerka = 160ml

Potrebujeme (cca 3 porcie)

  • 2 odmerky červenej šošovice
  • 1 odmerka edamame (môžete vynechať, alebo nahradiť čerstvým či mrazeným hráškom)
  • 2 hrste čerstvého opláchnutého špenátu, (mimo sezóny 2 hrudky zmrazených špenátových listov – dajú sa kúpiť v Lidl, Metre, Tescu, ai)
  • 2 hrste (cca 250g) cherry paradajok (alebo na kocky pokrájaných veľkých paradajok)
  • 4 odmerky zeleninového vývaru, alebo voda + 1/2 ČL natur. polievkového korenia
  • 1 ČL kari korenia (pre deti najskôr vyskúšajte sweet kari, alebo nahradte kurkumou a koreninami, čo sú ochotné zjesť- ja by som kľudne zniesla aj viac kari, ale začnite s menším množstvom a keď tak primiešate)
  • *soľ ( viď poznámka pod čiarou)

Všetko vyššie uvedené (červená šošovica, edamame, špenát, paradajky, kari a vývar/voda) vhodíme bez ladu a skladu do ryžovaru. O cca 20-25 min. je to hotové. Navrch môžeme dať naparovať vopred nakrájanú brokolicu (Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme – (lahsie.sk) ), cukinu, zelené lusky… Môžeme podávať s obilninou, zeleninou, cestovinou či chlebom. Dokonca, keďže je to kúsok „kašovité“, to viete pripraviť namiesto dipu k pečeným tortillám (Pečené tortilly – (lahsie.sk)).

*Môj manžo tvrdí, že je to totálne málo slané, ale pre mňa tak akurát…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *