Buddha bowl – resp. zdravá miska z obilniny, strukoviny a zeleniny

Väčšina z Vás má (podľa mňa) buddha bowl na obed každý týždeň, akurát o tom nevie :D, resp. to tak nevolá. Stačí, ak si //v ryžovare ci klasicky// uvaríte celozrnnú obilninu, hore naparíte zeleninu (a/alebo použijete surovú) a prihodíte k tomu tofu, alebo uvarenú strukovinu a už máte 95% buddha bowlu na stole. A čo je na tom najviac fascinujúce – môžete ju jesť každý deň a zakaždým to bude niečo iné… stačí na to kombinátorika. Ak viem, že do buddha bowl mám použiť:

A) obilninu – ideálne celozrnnú – použijem jeden deň naturálnu ryžu, ďalší deň quinou, nasledujúci deň pohánku, potom pšeno, bulgur, kuskus, červenú ryžu, atď Ako variť v ryžovare (základy) + pomery – (lahsie.sk)

B) strukovinu (resp. bielkovinu) – jeden deň zelená šošovica, ďalší fazuľa, potom cícer, tempeh, tofu, beluga, hrach, edamame …

C) zeleninu – tu platí – VEĽA a FAREBNE 😀 pre mňa je najrýchlejšie dať naparovať akúkoľvek zeleninu, kým sa mi varí obilnina, pridať listovú zeleninu a/alebo nastrúhanú – brokolica, cukina, batat, špenát, poľníček, mrkva, … alebo napríklad aj klíčky Klíčky a klíčenie – (lahsie.sk)

D) zdravé tuky – buď to v podobe avokáda, alebo semienok a orieškov – či už mixnutých na dip, alebo v celku.

Dajme si príklad: chystáme si jedlo do práce alebo na služobnú cestu pre 2 osoby.

Potrebujeme:

  • 1 odmerku ryže a 1 odmerku quinoi,
  • 4 odmerky vody
  • cca 3 PL mrazených vylúpaných edamame fazuliek
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • uvarený cícer (cca 200g)
  • ochutené tofu
  • zelená listová zelenina (špenát + poľníček)
  • dresing – tahini + citrónová šťava + voda + soľ

Do ryžovaru hodíme 1 odmerku ryže a 1 odmerku quinoi, zalejeme 4 odmerkami vody a posolíme. Hore do naparovacieho sitka dáme cca 3 PL mrazených vylúpaných edamame fazuliek, ktoré sa nám zároveň s ryžou naparia. Ak nepoužijete konzervu cíceru, ale Vami uvarený a zamrazený cícer, šupnite ho zmrazený k edamame do naparovacieho sitka. Kým sa obilnina varí a strukovina parí, nastrúhajte si mrkvu, umyte špenátové listy/poľníček, nakrájajte tofu a zmiešajte 1PL tahini, 1/2 čl citrónovej šťavy, 1PL vody (možno budete potrebovať viac vody podľa druhu tahini), posoľte, prípadne dochuťte lahôdkovým neaktívnym droždím.

Na dno misky natlačíme obilninu, potrieme to dresingom, na vrch uložíme pripravenú zeleninu, strukovinu a tofu. Môžeme posypať sezamom alebo orieškami.

Výhody – vhodné aj na cesty, keďže dresing je medzi ryžou/quinoou a zeleninou/strukovinou, je to chutné aj studené, nepotrebuje chladničku, stačí vám vidlička.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *