Kvások

Ak chcete začať piecť z kvásku máte 2 možnosti:

  • kvások si založiť (toto ani nejdem rozpisovať, rovno vás odkážem na google, odbornú literatúru, prípadne webové stránky týkajúce sa kváskovania)
  • kvások si zaobstarať (väčšinou ho tí, čo aktívne kváskujú, radi darujú, preto ak ho nemáte, mrknite facebookové darovacie skupiny, marketplace, prípadne mi napíšte na lahsiesk@gmail.com) a môžem Vám ho poslať
Celozrnný ražný kvások

Ja osobne som svoj prvý ražný kvások dostala na kurze pečenia kváskového chleba. Tam som sa dozvedela základné info, zamiesila si svoj prvý chlieb a odišla domov s týmto zázrakom. A týmto slovom nepreháňam. Ako hovorí Lenka Mančíková vo svojej knihe Kvások (ISBN 978-80-8111-467_0) – je to zázrak z vody a múky. Zázrak, ktorý vznikol náhodou pri príprave nekvaseného chleba (placiek) z vody a múky, ktorý zabudli na slnku (bavíme sa o období roku 1200 p. n. l.). Cesto vykvasilo (vykyslo) a aby neplytvali, skúsili ho upiecť aj napriek tomu. A hľa – kváskový chlieb, nadýchaný, s hnedou kôrkou, nutrične obohatený vďaka prirodzenej fermentácii o probiotiká, bielkoviny, aminokyseliny …

kváskový chlebík

I napriek vyššie spomenutým nutričným benefitom sa po druhej svetovej vojne čím ďalej tým častejšie preorientovávalo ľudstvo na pečenie pečiva za pomoci pekárskeho droždia (živé lisované kvasinky) a to najmä pre jednoduchšie a rýchlejšie spracovanie. Niet divu, za pomoci kvasníc (od zamiesenia po upečenie) máte chlebík do 1,5 hodiny. Za pomoci kvásku to trvá takmer deň (rozkvas, miesenie, kysnutie, pečenie). No asi už tušíte, čo je zdravšia alternatíva…

Na rozdiel od kvasníc, kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré rozkladajú cukry na kyselinu mliečnu a octovú a iba okrajovo vzniká alkohol, vodík a oxid uhličitý. Pri droždí vznikajú baktérie tzv. alkoholového kvasenia. Preto sa pri ochoreniach tráviaceho traktu, mykózach, akné či potrebe znižovať hlien (nádcha) odporúča práve kváskové pečivo a chlieb.

Ak s kváskom len začínate a nemáte grif v miesení, stáčaní, časovaní rozkvasu a kvasenia, môžete skúsiť niektorý z mojich ľahších receptov, ktoré nájdete tu:

Celozrnný kváskový ražný chlieb, bez miesenia (z rúry) – (lahsie.sk)

Kváskový chlieb ražno-špaldový (z domácej pekárne) – (lahsie.sk)

Nezabudnite, že o kvások sa musíte starať – pre viac info pozrite blogy zamerané na kváskovanie (napr tu: Ako sa starať o kvások – Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku (kvaskovanie.sk), ale teda v skratke:

1) odporúčam ho mať v chladničke minimálne 3 PL – kľudne označený ako „materský RAŽNÝ“ a prikrmovať, každé 3-4 dni. Možno postupom času budete chcieť piecť aj z iného typu (pšeničného kvásku, lievito madre, špaldového etc… tak aby ste si ich nepomýlili).

2) Prikrmujte tou múkou, z ktorej kvások je, tzn. ražný hladkou ražnou múkou, resp. ražnou hladkou chlebovou.

3) Ak z neho nebudete pravidelne piecť chlieb, či umývať ním vlasy (viď nižšie) vždy sledujte bublinky a vôňu. Ak sa na vrchu objaví biely povlak, niečo ako pleseň a/alebo kvások “ divne zapácha“, nedávajte ho ani na vlasy a už vôbec nie do chleba.

4) Z „materského“ kvásku vždy odoberáme čistou lyžicou, dokŕmime ho a nechávame ho v chladničke. Čas od času odoberieme všetok materský kvások do čistého pohára, kde pokračujeme v dokrmovaní.

Ak chcete ísť do toho naplno, nechýba Vám odhodlanie ani motivácia, pomôže Vám aj kniha (viď vyššie), youtube videá alebo kurz. Držím Vám palce. Pre viac info mi kľudne píšte :).

A BTW, vedeli ste, že okrem pečiva viete RAŽNÝ KVÁSOK použiť aj na umytie vlasov? POZOR: nikdy nepoužívajte na umývanie vlasov pšeničný či iný typ lepkového kvásku! Je to skvelé… prírodné, bezodpadové (ak si ražnú múku kúpite v bezobalovom obchode). Ak Vás to zaujíma pozrite tu: Umývanie vlasov ražným kváskom, ražnou múkou (no poo method ) – (lahsie.sk).

Vlasy umyté RAŽNÝM KVÁSKOM

3 thoughts on “Kvások

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *