Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma?

sušené lahôdkové neaktívne droždie

Ak v niektorej (na recepty orientovanej) vegán facebookovej skupine objavíte skratku LSD jedná sa o Lahôdkové Sušené Droždie… a.k.a. NEAKTÍVNE droždie, ktoré nekysne (ja viem, ja viem… je to mätúce keďže sa to volá droždie…ale hold je to tak, nekysne-ochucuje), a.k.a. svätý grál dochucovadiel… Vysvetľuje sa to tam do omrzenia, že sa nejedna o „TO“ lsd 😀 a do omrzenia sa na to nováčikovia pobavene/prekvapene/nasrdene pýtajú…

Túto prísadu nájdete vo väčšine mojich receptov, a nie je divu… okrem toho, že …

  1. parádne chutí – má decentne syrovo-orieškovú príchuť (hmmm u málokoho je to cítiť na prvýkrát, keď ho ochutnáte…dajte tomu šancu druhýkrát a zacítite to)
  2. je (relatívne) lacné
  3. je (relatívne) ľahko dostupné (je pravda, že v klasických potravinách ho poväčšine nenájdete, ale určite ho zoženiete v každom obchode so zdravou výživou. Istota je, že si ho vždy viete objednať poštou z bezobalového obchodu)
  4. obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B, aminokyseliny, vlákninu, minerálne látky
  5. jemne zahusťuje (resp. viaže vodu) a zvýrazňuje chute
  6. rozpúšťa sa (skrémovatie) – síce najskôr vyzerá ako jemné šupinky, no ak ho primiešate do omáčky/polievky, rozpustí sa – estetická katastrofa zažehnaná…
  7. obyčajne zmixnuté mandle/kešu/sezam sa za jeho pomoci s trochou soli zmenia na „niečo čo chutí ako parmezán“ (mrkni nižšie)
  8. je vhodný pre deti… Moja ho prvýkrát okúsila okolo 9teho mesiaca… ale narodeninovú slanú tortu už ním mala dochutenú a odvtedy si ho pýta aj sama, vždy keď máme cestoviny…

… tak s koreniacimi zmesami robí s jedlami divy…a to presne potrebujeme keď nemáme čas, chuť, alebo energiu variť a dochucovať hodinu… že? že? eeeh…ano!

Ešte pre upresnenie – existuje lahôdkové droždie so sladom a bez sladu. Vyskúšala som obe a viac mi chutí bez sladu…

„mandlezán“ / „kešuzán“ – pár impulzmi tyčového mixéra pomixujte 4 PL orechov (mandlí/kešu) a 2 PL lahôdkového droždia, vznikne Vám niečo ako strúhanka, alebo mrvenička… posoľte.. ochutnajte… je to šmakina napríklad na cestoviny 🙂

9 thoughts on “Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *