Prečo si dopriať 2 PARA orechy denne

Selén… to by mohla byť jednoduchá odpoveď na otázku, prečo denne zjesť 2 brazílske – para – orechy? Zníženie LDL- cholesterolu by mohla byť druhá… zinok by mohla byť tretia a je toho ešte viac, tak poďme poporiadku.

Para orechy majú fascinujúce zloženie – zdravé tuky (pozri nižšie info o cholesterole), sacharidy, vlákninu a bielkoviny, množstvo aminokyselín, horčíka (prospešný pre svaly, srdce, nervovú sústavu), fosfóru (kosti a zuby), mangánu, zinku (metabolizmus a odb. ťažké kovy), vitamíny A,B,C,E, železo, draslík, sodík a vápnik, omega 3 a 6, fytochemikálie (fenolové zlúčeniny, flavonoidy, tokoferoly, fytoestrogény…) a v neposlednom rade selén.

Na pokrytie dennej odporúčanej dávky selénu nám stačí zjesť denne 2 stredne veľké para orechy. Selén je veľmi dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy ( spolu s meďou ktorú – prekvapenie – para orechy v podobe aminokyselín taktiež obsahujú). Taktiež prispieva k posilneniu imunity. Jeho denné „dopĺňanie“ (a teraz samozrejme myslím v prírodnej forme, nie ako doplnok z lekárne, keďže selén z para orechov má násobne vyššiu vstrebatelnosť) zvyšuje metabolizmus sérotonínu, ktorý vplýva na pocity úzkosti, depresie či stavy únavy, reguluje chuť k jedlu a spánok. Selén taktiež ovplyvňuje aktivitu enzýmu gluthation-peroxidázy, vďaka čomu telo dokáže lepšie bojovať proti voľným radikálom, ktoré vznikajú počas stresu alebo nadmernej fyzickej záťaže.

Pôvod orechov zohráva pri para orechoch dôležitú rolu. Vysoký obsah selénu platí najmä v prípade orechov vypestovaných v Amazónii, keďže tam je pôda mimoriadne bohatá na selén – v týchto prípadoch je obsah selénu natoľko vysoký, že postačí 1 orech denne. (Najväčší producent je aktuálne Bolívia, nasleduje Brazília a Peru).

Keby každý, kto má problém so zvýšeným LDL – cholesterolom tušil, že mu stačí zjesť (jednorazovo) 4 para orechy a v priebehu 9 hodín si tým zníži úroveň LDL – cholesterolu o dvadsať bodov (pozn. zatiaľ žiadny liek nevykázal takýto rýchly účinok!). Tipujem, že už len kvôli skvelej chuti by to za pokus stálo každému. No bez ohľadu na tento zázračný efekt je pre telo lepšie konzumovať para orechy v malom množstve (2ks) denne. Všetkého totiž veľa škodí a v prípade selénu to platí na 100%, keďže je vo veľkých množstvách toxický.

Jeden tip na záver – ak kúpite paraorechy, na ktorých sa ešte nachádza hnedá šupka, nedávajte ju dole. Práve táto povrchová šupka obsahuje najviac fenolových zlúčenín, čo zaručuje antioxidačné účinky a ďalšie zdravotné benefity.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *