NEbryndzové NEhalušky (aneb KRÚPY s dochuteným údeným tofu)

Popravde, pre tých, čo majú ešte v čerstvej pamäti, ako chutí bryndza, tak nie… nechutí to ako bryndza ani z rýchlika (no pre mňa, čo už si to úplne nepamätám, sa to na ňu veľmi podobá…) a pre tých, ktorí bežne jedávajú halušky (či už zemiakové, alebo múkové), tak nie… nechutí to ani ako halušky 😉 chutí to ako krúpy, čo si budeme klamať… ale je to zdravšie (celozrnná obilnina, zdroj zložitých sacharidov, obsahujú fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok, selén a vitamíny skupiny B), veľmi chutné, lacné, nenáročné a stojí to za to (odkazuje vaše trávenie 😉 ).

Napríklad moja dcéra obyčajné (v slanej vode uvarené) krúpy zbožňuje… 🤷‍♀️, ja osobne som krúpy (ešte ako nevegán) ochutnala prvýkrát ako súčasť hŕstkovej polievky… a teda… vtedy by mi ani len nenapadlo, že ich raz budem tak rada variť 😀 i keď oni sa vlastne varia samé.. hmmm… no veď zhodnoťte sami. BTW, môžete ich pripraviť aj na sladko s makom a džemom, alebo orechmi.

Na cca 2,5 porcie budeme potrebovať:

  • 2 odmerky (160 ml) stredných alebo veľkých jačmenných krúp (cca 250g)
  • 8 odmeriek vody (cca 1,3 litra litra)
  • soľ

Na nebryndzu (na vyššie uvedené množstvo krúp spravte kľudne dvojnásobné množstvo, ale keďže malá ich má radšej samé, bez „bryndze“, tak som spravila len z 1 tofu – prípadne urobte si len z 1 tofu, ochutnajte a keď bude treba, dorobíte)

Do hrnca (aspoň 3litre) nasypeme dobre premyté krúpy, zalejeme vodou, posolíme a varíme do zmäknutia, ALEBO #ľahšie, ako to robím ja, necháte zovrieť (POZOR, veľmi ľahko vykypia – true story), vypnete sporák, poriadne pomiešajte a necháte zakryté, nech sa dovaria samé. Chvíľku pozorujte, či nepenia, ak začnú peniť, stačí ich znovu pomiešať a už by mali poslúchať 😀 . Necháme ich v tej vriacej osolenej vode, zakryté, kým vcucnú väčšinu vody, napučia sa, zmäknú a zvyšnú vodu zlejeme pred podávaním.

Do misky si najemno nastrúhame údené tofu, prisypeme lahôdkové droždie, primiešame sójakrém a môžeme dochutiť lyžičkou (alebo aj viac) citrónovej šťavy, štipkou údenej papriky a ak treba tak soľou (alebo nechajte na „stravníkov“ si to dosoliť/okysliť) ALEBO tofu/sojakrem/lah.droždie/citron.šťavu jednoducho šupnite do mixéra ;). Potom uz stačí len posypať nakrájanou cibulkou a/alebo opečenými kockami tempehu = „slaninkou“.

Inak, ak ste už skúšali recept na Smotanová Beluga šošovica – (lahsie.sk), ktorá sa robí v zásade rovnako, ako krúpy (viď vyššie – nechať zovrieť a odstaviť), tak v druhom hrnci popri beluge môžete spraviť krúpy, budú k nej výborné a spravia sa Vám, kým budete s potomkom vonku, u doktora, alebo driemať.

One thought on “NEbryndzové NEhalušky (aneb KRÚPY s dochuteným údeným tofu)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *