Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme

Sulforafan… presne ten suforafan, ktorý je významný protirakovinový činiteľ, pomáha chrániť Váš mozog, zrak, znižuje alergické zápaly horných dýchacích ciest, zmierňuje cukrovku II. typu atd. Presne ten, ktorý vznikne až po cca 40tich minútach od nakrájania (požutia) hlúbovej zeleniny!

V tomto článku budem citovať a parafrázovať fantastického MUDr. Michaela Gregera a jeho knihu Ako nezomrieť (How Not To Die, ISBN 978808111492, vydavateľstvo NOXI), ktorá tvrdenia, ktoré tu vycucnem, podkladá vedeckými štúdiami.

No späť k brokolici, ktorá má potenciál zabrániť poškodeniu DNA, šíreniu metastáz, dokáže aktivovať obranu voči patogénom a škodlivinám, pomáha pri prevencii lymfómu, podporuje enzýmy umožňujúce detoxikáciu pečene, je schopná zamerať sa na rakovinové kmeňové bunky a znižuje riziko rakoviny prostaty. Za vyššie spomenuté prínosy vďačíme práve sulforafanu, ktorý sa tvorí v hlúbových druhoch zeleniny (brokolica, karfiol, ružičkový kel, kapusta… )

Dobrá správa je, že na to, aby sme získali sulforafan z hlúbovej zeleniny ju stačí zjesť, pretože sa uvoľňuje aj žutím…akurát, že predstava, že žujem surový ružičkový kel nie je úplne ľúbezná… Horšia správa je, že varením sa sulforafan inaktivuje a ak ju chceme uvariť, nestačí pre získanie sulforafanu krájanie… je nevyhnutné dať zelenine čas, aby sulforafan po nakrájaní vznikol. Vo chvíli, keď máme zeleninu pokrájanú na doske dostatočne dlhý čas, alebo surová čaká v našom žalúdku na natrávenie – vzniká sulforafan. A vám práve dochádza, že ste tú brokolicovú polievku varili celý život bez toho… neva…odteeeeeeraz už to budete robiť inak.

Ďalšia dobrá správa je, že keď už raz sulforafan vznikne, bez ohľadu na to, že sa pri varení enzým zničí, prekurzor, ale aj konečný produkt sú voči vysokej teplote odolné, tzn. môžete ju variť, ako dlho chcete. Ak si práve vykríkli HEUREKA, že Vás napadla parádna vec ako to obabrať – kúpim si mrazenú brokolicu, ktorá je už na kúsky – nepoteším Vás – mrazená brokolica, i napriek tomu, že je už v sáčku nasekaná/nakrájaná, nestihla sulforafan vytvoriť, pretože ju pravdepodobne pred zamrazením oblanšírovali, aby predĺžili jej trvanlivosť. Podtrženo sečteno:

NAKRÁJAŤ a ČAKAŤ je heslo dňa.

Tuším ste ma práve prekliali…. Malo to byť ĽAHŠIE… haloooo Sašiiiiiiii, sama si tu tvrdila, že inšpiruješ tých, čo nemajú čas a hen… že majú čakať 40 MINÚT… ja viem ja viem… ak teda nemáte štyridsať minút času, alebo používate mrazenú zeleninu, tu sú triky, ako to spraviť ľahšie:

– najjednoduchšie je nakrájať čerstvú brokolicu, či ostatné hlúboviny v deň, keď ju/ich donesiete z obchodu/z trhu – vybaľte, opláchnite, pokrájajte a odložte v miske do chladničky… (tak to zvyknem robiť ja), väčšinou ju na druhý deň aj tak uvarím, ak nie, šupnete ju na druhý deň do mrazáku. Ak ste toho nakúpili viac, začnite krájať počas prípravy raňajok, počká na linke, kým začnete variť obed.

– ak sa vyššie uvedené nepodarilo (zabudli sme alebo sme zmenili plán, čo uvariť), alebo používate mrazenú zeleninu, pred tým, než začnete jesť, použijete horčicu sareptskú (na rozdiel od bežnej horčice, ktorú poznáme- je táto tmavo hnedá a dá sa zohnať v špecializovaných obchodoch s korením) – ak na varenú mrazenú brokolicu nasypeme štipku horčičného prášku, začne sa uvoľňovať sulforafan a my nemusíme čakať. * ak horčicu sareptskú (hnedú) neviete zohnať, napíšte mi na lahsiesk@gmail.com

– pridajte do/k hotovému jedlu kôpku chrumkavej nastrúhanej červenej kapusty (Bleskový šalát z červenej kapusty (lahsie.sk)), resp. akýkoľvek druh kapusty, žeruchu, kaleráb, rukolu, redkvičku (vrátane chrenu, či wasabi)

– vyskúšajte brokolicové klíčky – sú skvelé, chutné, jemné… je to fantastický zelený zdroj sulforafanu a čo je super, najvyššie hodnoty dosiahne už po dvoch dňoch klíčenia – viac o klíčení v samostatnom článku – TU Klíčky a klíčenie (lahsie.sk)

Nabudúce bude článok o chrene, no bez ohľadu na to, že ide o druh hlúbovej zeleniny s najvyššou koncentráciou zdraviu prospešných látok (btw. stačí jedna polievková lyžica denne), aj tak je u mňa brokolica TOP a v tesnom závese ružičkový kel. 🙂

Nakrájať a odložiť ! 🙂

7 thoughts on “Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *