Ako zistiť, či je pečivo naozaj celozrnné (bez ohľadu na to, čo píšu na obale)

Keď som spomenula kamarátovi Jančimu, že to, že je na obale napísané celozrnné, neznamená, že je – povedal, že za to zhorím v pekle… Kukla som na neho, že what? a on že: „Mne bolo v predstave, že tmavé rožky sú celozrnné, dobre…a mal som zo seba super pocit, že ako zdravo jem!“ EH…. chápem ho, a možno tak či tak skončím v pekle (čo si budeme), no keďže mi to príde dôležité, píšem to aj Vám.

Viete, že by sme mali zjesť denne cca 3 porcie celozrnných obilnín, ako je napr. ryža natural, cirok, quinoa, pohánka, pšeno, či celozrnný chlieb, tortila, či cestoviny? Celozrnné obilniny znižujú nebezpečenstvo vzniku srdcových chorôb, cukrovky II.typu, obezity a infarktu, plus je ich pravidelný príjem spojený s výrazne nižším rizikom na zápalové choroby.

Pri pšene, či quinoi je to v zásade jasné (vieme, že patria k celozrnným obilninám a hotovo), ale pri slove celozrnný chlieb môže nastať zádrhel. Tmavšie sfarbenie bieleho pečiva (aby výrobok vyzeral zdravšie – zdravím Janči!) sa dosahuje tramtadadá farbiacimi prísadami, ktoré sa usilujú odpútať Vašu pozornosť od skutočnosti, že výrobok je upečený z priemyselne spracovaného zrna.

Ako teda #ľahšie zistíme, či je výrobok naozaj celozrnný? Pomocou „the boring side“ – tej časti obalu, ktorú málokto číta, a teda výživové hodnoty a zoznam prísad (bielkoviny, sacharidy, tuky, vláknina…). Budeme si A) všímať celkové množstvo sacharidov k vláknine, B) sa riadiť pravidlom 5:1 alebo menej.

Príklad:

Toastový chlieb celozrnný, TESCO

mrknite The boring side: …. sacharidy 43g : vláknina 5,9g

43 delené 5,9 je cca 7,3 – čo je viac ako 5 táááááákže? neprešiel…

__________

Celozrnný ražný chlieb s mrkvou a slnečnicou od TP BAGETA Bratislava (nerobím im reklamu, len to používam, ako príklad, ale teda ak sa o tomto dopočujú, tak pozdravujem 😀 )

The boring side: …. sacharidy 33,7g : vláknina 7,2g

33,7 delené 7,2 je cca 4,7 – čo je menej ako 5 tááááákže? prešiel.

všímate si hore v časti energetická hodnota pomer sacharidov a vlákniny

Ďalší tip : Slatinský chlieb celozrnný 100% Slatinské pekárne

sacharidy 33g : vláknina 9,2g —– cca 3,5 – čo je tiež menej ako 5 – prešiel 🙂

__________

čo ale také celozrnné tortilly – Tortilla Wraps wholemeal Snack Day

sacharidy 44,9g : vláknina 5,6g —— cca 8, čo je viac ako 5, takže dať si ich môžete, ale nerátajte si to ako porciu celozrnných obilnín. Keď si ju ale naplníte quinoou … hmmm? 🙂

V tomto článku som citovala / parafrázovala fantastického MUDr. Michaela Gregera a jeho knihu Ako nezomrieť (How Not To Die, ISBN 978808111492, vydavateľstvo NOXI), ktorá tvrdenia, ktoré tu spomínam, podkladá vedeckými štúdiami.

2 thoughts on “Ako zistiť, či je pečivo naozaj celozrnné (bez ohľadu na to, čo píšu na obale)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *