Celozrnný kváskový ražný chlieb, bez miesenia (z rúry)

Tento chlieb som piekla vždy, keď som nestíhala (nie v pravom slova zmysle, keďže sa jedná o kváskový chlieb, potrebuje čas na kvasenie rozkvasu a následne na kvasenie chleba ako takého… ale v zmysle, že som nemala čas sa venovať mieseniu, prekladaniu, stáčaniu a pod.). Tento chlieb sa totiž nemiesi, zamieša sa a šupne do formy, v ktorej vykysne a rovno ho v nej upečiete. Vykúzlite tak cca kilový chlieb, ale POZOR, jedná sa o celoražný chlieb, žiadne veľké oká, papierovú striedku, či mäkučký no zároveň chrumkavý chlebík nečakajte – tí, čo ste zvyknutí len na pšeničné, či špaldové, radšej skúste polovičnú dávku. Ja tento typ chlebu milujem, je ťažký, vlhký, neskutočne vonia a zasýti. Zároveň je pre telo prospešnejší, keďže je celozrnný.

Na jeden chlieb potrebujete:

  • formu na pečenie ( ja mám z ikea dĺžku 33cm a príde mi na toto množstvo akurát)
  • ražný materský kvások, celozrnnú ražnú múku, vodu, ovsené vločky, soľ, sladenku, slnečnicové či iné semienka a soľ, ale poďme poporiadku:

Na rozkvas:

  • 1 PL materského ražného kvásku (ak nemáte a ste z Bratislavy, napíšte mi, alebo mrknite na kváskovú mapu, prípadne na FCB darovacie skupiny, či marketplace) viac info o kvásku sa dočítate TU Kvások – (lahsie.sk)
  • 125 g vody (ak Vás tu napadá, prečo som to neuviedla v ml, tak preto, je to v zásade rovnako, no zároveň, že tak či tak budete vážiť múku, takže váhu máte vytiahnutú a zapnutú, kto sa bude zdržiavať s odmerkami ;), či? )
  • 125 g ražnej múky

V miske, alebo zaváraninovom pohári si zamiešajte lyžicu materského ražného kvásku a 125g vody, následne pridajte cca 125g ražnej múky, vznikne Vám hustá pasta. Prekryte tanierom alebo sáčkom a nechajte na teplom mieste odpočívať cca 8 hodín (my máme v byte dosť teplo – cca 24°C- takže rozkvas je hotový za cca 6 hodín, ale ak máte chladnejšie zamiešajte si to večer pred spaním a ráno môžete pracovať už s rozkvasom).

Následne budete potrebovať:

  • 520 g vody
  • 250 g rozkvasu
  • 30 g sladenky, alebo agáve, či čakankového sirupu (ekv. 1PL)
  • 250 g ovsených vločiek (alebo špaldových, či ražných)
  • 380 g celozrnnej ražnej múky
  • 50 g semienok (slnečnica, tekvica, mak, ľan … )
  • 15 g soli (ekv 3 kopcovité ČL)
  • chlebovú formu

Do misy nalejte vodu, rozmiešajte v nej rozkvas a sladenku, následne prisypte ovsené vločky, ražnú múku, semienka, soľ a zamiešajte (nemiesite, ani dlho nespracovávate, proste zamiešate a necháte tak). Vezmite formu a vymažte ju olejom, alebo rastlinným maslom. Na dno formy nasypte ľanové semienko, alebo sezam (okrem toho že to bude super chutiť to zabezpečí, že pôjde chlebík ľahšie po dopečení vybrať). Cesto z misy preložíme do takto pripravenej vymazanej formy a mokrou rukou uhladíme vrch (môžete to uhladiť do oblúčika, aby boli okraje nižšie ako stred) a posypať semienkom, ak chcete, vďaka vode tam bude držať.

Vložíme do studenej rúry a necháme kysnúť cca 4 hodiny (alebo zakryte a odložte na linku). Po tomto čase formu vyberieme, aby sme si mohli rozohriať rúru na 250°C. Formu s chlebom vložíme do takto rozohriatej rúry na 10 minút, následne znížime teplotu na 220°C a pečieme ďalších 35 minút (tzn. spolu 45 minút vo forme). Následne chlieb z formy vyklopíme a dopečieme ešte cca 15 minút voľne na plechu. Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť – toto je dôležité. Ak by ste ho chceli krájať teplý, lepil by sa vám na nôž, bol by mazľavý a drolil by sa.

2 thoughts on “Celozrnný kváskový ražný chlieb, bez miesenia (z rúry)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *