Kuskus

Keď sa povie „cestovina“, málokomu ako prvé napadne práve kuskus. A pritom je to najrýchlejšie uvarená, ľahko dochutiteľná (neutrálnej chuti), lacná a „skladná“ cestovina, ideálna na cestovanie (lebo ju netreba variť), ideálna pre prípady núdze, alebo do práce. Pod označením kuskus sa väčšinou rozumie biely kuskus z tvrdej pšenice – semoliny, ktorý bez problémov nájdete takmer vo všetkých potravinách. Samozrejme, je možné zohnať už aj celozrnný, špaldový, pšenový, jačmenný kuskus a iné – na tie natrafíte skôr v zdravých výživách či špecializovaných obchodoch.

Mojej dcére, ani mužovi kuskus nijak zvlášť nechutí (rozumej – zjedia ho, keď musia), takže ho pripravujem skôr sporadicky, resp. keď naozaj (ale že naozaj) nestíhame – je totiž hotový za cca 5 minút od zaliatia.

Do misky nasypeme 1 odmerku kuskusu a zalejeme to 2 odmerkami vriacej vody. Posolíme, zamiešame, zakryjeme tanierom. Po 5 minútach odkryjete, rozhňahňáte vidličkou ( terminus technikus „rozhňahňať“ nebudem komentovať, ale preložené do ľudskej reči je to niečo ako našuchoriť, aby kuskus nebol v súvislej hrudke, ale bolo vidieť jednotlivé kuskusové zrniečka).

* v prípade celozrnného kuskusu je pomer skôr 1:2,5 a nechajte ho odstáť cez 10 minút, v prípade ostatných to budete mať uvedené na obale 🙂

Vo väčšine receptov sa dočítate, že pomer kuskus:voda je vraj veľmi dôležitý, lebo ak dáte vody málo, bude kuskus tvrdý, ak jej dáte veľa, bude „rozvarený“… hmmm neviem, mne príde, že 1:2 je akurát, nemám pocit, že je rozvarený…ale možno Vám bude vyhovovať 1:1,5 🤷‍♀️ ( za pokus to stojí, keby bol tvrdý, prilejte vriacu vodu a počkajte).

Kuskus môžete pripraviť ako prílohu – naslano, s bylinkami, s olejom alebo sušenými paradajkami, či lahôdkovým droždím… alebo ho použiť ako základ na koláč ( nepečená kuskusovo pudingová vegan torta – recept pridám neskôr), či ako hlavné jedlo so zeleninou, tofu a pod. Každopádne za mňa platí, že je fajn ho mať doma ( v zálohe) ale nejesť ho často, keďže sa jedná o „instatnú“ bielu cestovinu, ktorá nemá (v porovnaní s quinoou, pohánkou, pšenom etc.) vysokú nutričnú hodnotu.

One thought on “Kuskus

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *