Zdravá zmrzlina (z cukiny)

Ruku hore každý, komu v lete nonstop mrnčia deti, že chcú zmrzlinu… a teraz ruku hore každý, komu v lete vyrástli/ podarovali/ ponúkali cukiny… MYSLELA SOM SI! 😀 A tak tu máme niečo pre obe skupiny – zdravú zmrzlinu z cukiny, jablka, banánu …

Čo potrebujeme:

  • 1 ks čerstvú stredne veľkú cukinu
  • 1 ks väčšie jablko
  • 1 banán
  • 1 dcl ovseného (alebo iného rastlinného) mlieka
  • 1PL granka (alebo vanilky, alebo inej príchute)
  • *mrazničku, čas a mixér

Cukinu a jablko umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. K tomu pridáme ošúpaný a nakrájaný banán a všetko spolu vložíme do mrazničky. Na druhý deň do mixéra vlejeme cca 1dcl rastlinného mlieka, zmrazené kocky cukiny, jablka a banánu a 1 PL vegan granka. Mixujeme, kým nie je konzistencia hladká. (cca 1-2 minúty, záleží od množstva a výkonnosti mixéru). Hotovo.

Granko môžete zameniť za vanilku, horkú čokoládu, kakao, prípadne mrazené bobuloviny, či mrazené mango…

POZN: cukina by mala byť čo najčerstvejšia. Odporúčam, aby ste ju ochutnali (predtým, ako ju rozkrájate a zamrazíte). Ak by ste cítili nahorklú chuť, nepoužite ju. Horká chuť pri surovej cukete naznačuje, že cukina obsahuje veľkú dávku cucurbitacínu – látky, ktorou sa cukina chráni proti škodcom. Čím je väčšie sucho, tým sa v cukine môže objaviť väčšie množstvo cucurbitacínu. Ak by ste takúto horkú cukinu zjedli (bez ohľadu na to, či surovú, rozmixovanú v zmrzline, či uvarenú), riskujete bolesť brucha, hnačku, u malých detí aj otravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *