Sójové „mäsko“ (recept + info)

Sójové kocky, rezance, plátky či granulát sú parádna vec… ak ich viete dobre pripraviť… v opačnom prípade to bude špongiovitá nechutná záležitosť 😀 preto je fajn si zapamätať, že sa reálne správa ako špongia… nasajú chuť, ktorú chcete, len ak z nich po uvarení vytlačíte prebytočnú vodu. Ideálne je dodržať nasledovný postup – uvariť vo vývare, nechať vychladnúť, poriadne vyžmýkať, okoreniť zmesou korenia (podľa typu jedla, napr. gyros, čína, kari, gulášové… ) a opiecť na oleji.

Jednoduché? nie… Chutné? áno… Zdravé? ani nie… Info o sójovom „mäse“, jeho nutričných hodnotách a dôvodom, prečo ho zaradiť do jedálnička len sporadicky, nájdete pod receptom.

Recept na sójové kocky ochutené zmesou korenia „Na pečené kura“ (mohli ste vidieť TU Cviklové rizoto ( z ryžovaru) – (lahsie.sk))

Vo väčšom hrnci (cca 3 litre) necháme zovrieť cca 2 litre vody, alebo vývaru. Ja som vývar nemala, tak som do vriacej vody nasypala práškový Vývar od Koření od Antonína a lyžičku sójovky. Do vriaceho vývaru vložíme cca 200g sójových kociek (cca 2 balíky – neviem presne, ja som mala z bezobalového obchodu), zamiešame a varíme na miernom ohni cca 15 minút. Vypneme, zlejeme a necháme vychladnúť. Následne kocky zbavíme vody. Ja som ich preložila do plátenného vrecka (dajú sa kúpiť na výrobu rastlinných mliek – vyhraďte si jedno len na tento účel), ale môžete použiť aj čistú utierku, plienku, alebo to vyžmýkate v rukách.

Vyžmýkané uvarené sójové kocky dáme na panvicu, polejeme 2 PL rastlinného oleja a posypeme zmesou korenia na kura (ja som použila od Dávidkovo koření – pečené kura). Restujete kým nie sú kocky „zlatavé“. Ak Vaša zmes korenia neobsahuje soľ, môžete priliať PL sójovky, alebo posoliť.

Sójové „mäso“ je v podstate dehydrovaný sójový proteín, ktorý sa vyrába z odtučnenej múky ako vedľajší produkt po výrobe sójového oleja – inými slovami – ide o priemyselne spracovaný výrobok, a tých chceme mať vo svojej strave minimum.

Veľkou výhodou je, že je lacné, ľahko dostupné, dobre skladovateľné, obsahuje veľký podiel vlákniny, železo, fosfor a vápnik, dá sa dobre ochucovať a vzhľadom na to, že trh ponúka kocky, plátky, rezance, či granulát, vieme ho uplatniť ako náhradu mäsa vo väčšine receptov od lazaní (granulát) po rezne (plátky).

Z výživového hľadiska je samozrejme lepšie, ak siahneme po menej spracovaných produktoch, napr. fermentovanej sóji v tempehu, tofu, alebo ideálne ochutenej uvarenej strukovine.

One thought on “Sójové „mäsko“ (recept + info)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *