Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru)

Toto jedlo patrí medzi top 10 našej dcéry. A úprimne, patrí aj medzi mojich top 10 – jablko nepadlo ďaleko…

Dá sa krásne vyšperkovať pórikom, baby špenátom, smotanou, nesyrom, či exotickými koreninami (stačí, keď to prihodíte k ostatným surovinám), no my si dnes predstavíme jeho základnú verziu, ktorú Vám zjedia aj deti.

  • Ak nemáte ryžovar, postupujte rovnako, akurát to dajte všetko do jedného hrnca a varte na miernom ohni s občasným zamiešaním, kým to nie je všetko mäkké. odmerka = 160ml

Na 3 porcie budete potrebovať:

  • 1 maslovú tekvicu – použila som cca 1kg (môžete aj menej, už som to robila aj z 500g, vtedy ale pridajte na záver smotanu alebo viac masla)
  • 1 odmerku červenej šošovice
  • 2 odmerky ryže
  • 2 hrste mrazeného hrášku
  • 1 ČL vegety natural – ak vegetu nepoužívate, dajte miesto toho soľ a kurkumu
  • 5,5 – 6 odmeriek vody (ak použijete inú (napr. jasmínovú ryžu) ako klasickú bielu guľato zrnnú ryžu, tak dajte 6 odmeriek)
  • 1-2 PL rastlinného masla alebo oleja
  • 2-3 PL neaktívneho lahôdkového droždia (voliteľné) – Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať VŽDY doma? (lahsie.sk)

Maslovú tekvicu zbavíte vrchnej šupky (najrýchlejšie to ide škrabkou na zemiaky) a vydlabete semienka. Nakrájate na menšie kúsky (toto Vám zaberie asi najviac času z celého receptu- cca 5 minút). Je dôležité, aby boli kúsky menšie/stredne veľké, pretože inak sa nerozvaria a keď budete na záver vmiešavať maslo/olej, tvrdé kúsky Vám v spojení s ním nespravia takú krémovú konzistenciu, ktorú si rizoto žiada…

Do ryžovaru vložíte všetko okrem masla a lahôdkového droždia, tzn. kúsky tekvice, 2 odmerky ryže, 1 odmerku červenej šošovice, 2 hrste mrazeného hrášku, vegetu, zalejete 5,5 – 6 odmerkami vody, zamiešate a zapnete ryžovar. Hore môžete samozrejme (ako vždy) napariť dodatočne ďalšiu zeleninu.

Keď je všetko uvarené, vmiešate maslo/olej a lahôdkové droždie. Na tejto fotke si môžete všimnúť, že som tekvicu krájala na menšie kúsky – samozrejme nepravidelné, páč kto by sa s tým…

Keď ryžovar dovarí a prepne sa do ohrievacieho módu, môžete ho vypnúť. Následne vyberte hrniec s rizotom v rukaviciach alebo pomocou utierky na podložku a vmiešajte maslo/olej a lahôdkové droždie, poriadne premiešajte, ak ste dali menej tekvice a zdá sa Vám to suchšie, môžete vmiešať rastlinnú smotanu alebo viac masla…

BTW, ak sa aktuálne silno zamýšľate nad tým, prečo som (prepánakrála) použila bielu ryžu (akože výživová hodnota skoro nič), tak preto, že som chcela 😀 Dieťaťu dajte na raňajky pohánkovú kašu alebo quinoové palacinky (recept bude – snáď čoskoro) a svedomie Vás pustí dať bielu ryžu.. ak nie, smelo dajte pol na pol s pšenom (viď recept na Cukinovo-špenátovo-pšenové rizoto (z ryžovaru) (lahsie.sk)) , alebo pohánkou, alebo akokoľvek, dá sa s tým čarovať. Koniec oznamu.

5 thoughts on “Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *