NEvyprážaný karfiol

Vyprážaný karfiol bol jedným z mojich najobľúbenejších jedál. Ale pravdou je, že som ho vždy jedávala len vonku. Doma sa mi totiž nechcelo 1) pri tom stráviť pol dňa (uvariť karfiol, počkať kým vychladne, obaliť v trojobale, vyprážať pomaly z každej strany), 2 druhý pol deň vetrať arómu z vyprážania, 3) míňať značné množstvo oleja, ktorý po dovyprážaní už na nič nepoužijete a pod.

Po prechode na rastlinnú stravu bol celkom problém nájsť túto „klasiku“ v ponukách vegánskych bistier, no chuť zostala. A tak som si po dlhom čase spomenula na jedlo, ktoré mi raz dávno spravil môj muž, pričom sa na to chuťovo veľmi podobalo, no námahy bolo vynaloženej značne menej. A najúžasnejšie na tom je, že keď som to spravila nedávno dcére, tak sa toho nevedela dojesť, skúste aj vy :).

Na cca 4 porcie potrebujeme:

Vo väčšom hrnci uvaríte v osolenej vode na ružičky rozdelený karfiol (cca 8 minút). Medzičasom si na menšiu panvicu nalejete olej, zasypete ho strúhankou, pomiešate, posolíte, pridáte lahôdkové droždie a pár minutiek miešate, kým sa strúhanka opraží – zhnedne.

Scedený karfiol posypete na tanieri opraženou dochutenou strúhankou, priložíte zemiaky, naparenú zeleninu, alebo šalát. Hotovo, nech Vám chutí.

PS- toto jednoduché jedlo nám vie priniesť viac, ako sa zdá – máme tam hlúbovú zeleninu, ak ju „správne“ pripravíme, vyťažíme z nej okrem iného aj sulforafan (viď článok o brokolici), môžeme si to obohatiť celozrnnou strúhankou (viď článok o celozrnnom pečive), namiesto zemiakov môžeme použiť batáty. Namiesto naparenej zeleniny môžeme použiť čerstvý šalát. Ak ste zvyknutý jesť karfiol s tatarkou, či dresingom, môžete ho skúsiť nahradiť hummusom, a zrazu máte zakomponované do jedla aj strukoviny.

PS2 – pôvodný recept vraj pochádza z Poľska (som sa dočítala v odbornej literatúre).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *