Vyprážaný karfiol bol jedným z mojich najobľúbenejších jedál. Ale pravdou je, že som ho vždy jedávala len vonku. Doma sa mi totiž nechcelo 1) pri tom stráviť pol dňa (uvariť karfiol, počkať kým vychladne, obaliť v trojobale, vyprážať pomaly z každej strany), 2 druhý pol deň vetrať arómu z vyprážania, 3) míňať značné množstvo oleja, ktorý po dovyprážaní už na nič nepoužijete a pod.
Po prechode na rastlinnú stravu bol celkom problém nájsť túto „klasiku“ v ponukách vegánskych bistier, no chuť zostala. A tak som si po dlhom čase spomenula na jedlo, ktoré mi raz dávno spravil môj muž, pričom sa na to chuťovo veľmi podobalo, no námahy bolo vynaloženej značne menej. A najúžasnejšie na tom je, že keď som to spravila nedávno dcére, tak sa toho nevedela dojesť, skúste aj vy :).
Na cca 4 porcie potrebujeme:
- 1 väčší karfiol (pokrájajte vopred – Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme – (lahsie.sk))
- 5 PL strúhanky (môžete použiť staršie stvrdnuté celozrnné pečivo a rozmixovať ho, alebo použiť kupovanú strúhanku, funguje to aj s kukuričnou strúhankou)
- 2 PL oleja (ja som dala repkový)
- 1-2 PL neaktívneho lahôdkového droždia – voliteľné (Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma? – (lahsie.sk))
- ako prílohu zemiaky, alebo šalát ( my sme si dali podusené zemiaky na cibuľke a fazuľkové lusky)
Vo väčšom hrnci uvaríte v osolenej vode na ružičky rozdelený karfiol (cca 8 minút). Medzičasom si na menšiu panvicu nalejete olej, zasypete ho strúhankou, pomiešate, posolíte, pridáte lahôdkové droždie a pár minutiek miešate, kým sa strúhanka opraží – zhnedne.
Scedený karfiol posypete na tanieri opraženou dochutenou strúhankou, priložíte zemiaky, naparenú zeleninu, alebo šalát. Hotovo, nech Vám chutí.
PS- toto jednoduché jedlo nám vie priniesť viac, ako sa zdá – máme tam hlúbovú zeleninu, ak ju „správne“ pripravíme, vyťažíme z nej okrem iného aj sulforafan (viď článok o brokolici), môžeme si to obohatiť celozrnnou strúhankou (viď článok o celozrnnom pečive), namiesto zemiakov môžeme použiť batáty. Namiesto naparenej zeleniny môžeme použiť čerstvý šalát. Ak ste zvyknutý jesť karfiol s tatarkou, či dresingom, môžete ho skúsiť nahradiť hummusom, a zrazu máte zakomponované do jedla aj strukoviny.
PS2 – pôvodný recept vraj pochádza z Poľska (som sa dočítala v odbornej literatúre).