Mungo s tekvicou a červenou ryžou (z ryžovaru)

Tento týždeň sme opäť robili tekvicové rizoto (Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru) – (lahsie.sk)) no a zostal mi kus tekvice… do toho sme nakličovali mungo (Klíčky a klíčenie – (lahsie.sk)), ergo som mala otvorený balík munga… a nakoniec som v bezobalovom obchode objavila červenú ryžu, robila som ju predchádzajúci deň a dosť jej zostalo, bolo treba dačo k nej…teda vzniklo toto a chutilo nám (aj dvojročnej), tak Vám to tu zdieľam, keby aj Vám pozostávalo a premýšľate čo s tým 🙂

Na cca 3 porcie budeme potrebovať:

  • 2 odmerky (160ml) mungo fazule (namáčalo sa cca 2 hodiny kým sme boli na ihrisku, ale v zásade namáčať nepotrebuje)
  • cca 300g tekvice (môžete použiť zvyšok, čo Vám zostal z rizota aj keby ho bolo menej/viac, alebo použite batát, či mrkvu)
  • 1 jarná cibuľka (voliteľné) – bolo ju treba minúť, môžete použi kúsok póru, alebo úplne vynechať
  • 4 odmerky vody (ak máte mungo namočené, ak ste to nestihli, tak dajte 6 odmeriek vody)
  • 1/2 čl polievkového korenia (ak používate bez soli, tak plus soľ)
  • za hrsť (kľudne aj dve, ale my sme viac nemali) baby špenátu

Keďže ryža bola hotová a ja som okrem uvarenia munga chcela napariť aj zeleninu, robila som to v ryžovare 😀 a nie, nie som lenivá, len to bolo pre mňa tak #ľahšie, ale pokojne to hoďte do hrnca.

Ja som do ryžovaru dala 2 odmerky namočeného a zliateho munga, cca 300g tekvice nakrájanej na kocky, na krúžky nakrájanú jarnú cibuľku, zaliala som to 4 odmerkami vody, pridala vegetu a zapla ryžovar. Navrch som dala naparovať mrkvu brokolicu a karfiol (ak to dáte naparovať spolu, rátajte s tým, že brokolica bude skôr, resp. že karfiol bude ešte chrumkať). Ryžovar sa cca po 25-30minútach vypol, hrniec som vybrala na podložku a naparovacie sitko na tanier. Do uvareného munga s tekvicou som primiešala za hrsť čerstvého špenátu (možete dochutit bylinkami, mne to chutilo takto).

Ryžu som robila v ryžovare deň predtým (1,5 odmerky jazmínovej a 1,5 odmerky červenej ryže som zaliala 6 odmerkami vody, posolila a zapla ryžovar). Ak by ste k tomu chceli pšeno, alebo quinou mrknite pomery tu: Ako variť v ryžovare (základy) + pomery – (lahsie.sk).

Tip pre mamky, ktorým deti (alebo manželia) odmietajú jesť celozrnné obilniny (pšeno, pohánku, quinou, amarant, natural ryžu) – skúste začať kombinovať bielu ryžu (ktorú majú radi) s celozrnnou obilninou, najskôr na 2 odmerky bielej – 1/2 odmerky celozrnnej, potom 1 odmerku celozrnnej a keď si zvyknú, tak dajte pol na pol a zvyšujte podiel celozrnnej. Čaro varenia v ryžovare je práve v tom, že to môžete nakombinovať, keďže pomer vody viete dať na každú odmerku samostatne.

Ja som dala kombo biela a červená ryža pol na pol, ale pokojne si šupnite samostatnú červenú ryžu, je super! Okrem toho, že patrí medzi celozrnný druh obilnín (a teda je pre telo nutrične výhodnejšia, ako biela), má zaujímavú orieškovú chuť a už to jej červené sfarbenie Vám naznačuje vysoký podiel antioxidantov a flavonoidov. Mne osobne chutí viac, ako klasická naturalka (ktorú moje dieťa za svet nechce jesť, ale s touto červenou taký problém nemá).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *