Kváskový chlieb ražno-špaldový (z domácej pekárne)

O kvásku nájdete samostatný článok TU (Kvások – (lahsie.sk))

Raz dávno som dostala od mojej drahej sestry (ako narodeninový darček) kurz pečenia kváskového chleba. Bolo to super a piekla som veľa a rada, ale potom sa mi pokazila rúra. Na jednej darovacej FCB skupine bola v ponuke malá domáca pekáreň a tak reku, skúsime piecť dočasne v nej a keď rúru opravíme, tak ju posunieme ďalej… Ako isto už tušíte, neposlali sme ju ďalej. Ak domácu pekáreň nemáte, ale chcete vyskúšať upiecť kváskový chlieb klasicky v rúre, mrknite na tieto recepty:

Pečenie kváskového chleba v rúre má isté nesporné výhody, no pre tých, čo to chcú skúsiť #ľahšie, za pomoci domácej pekárne – tu je zoznam surovín a návod:

Na rozkvas:

  • 1 PL materského ražného kvásku (ak nemáte a ste z Bratislavy, napíšte mi, alebo mrknite na kváskovú mapu – Mapa Kváskovania – Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku (kvaskovanie.sk), prípadne na FCB darovacie skupiny, či marketplace)
  • 125 g vody (ak Vás tu napadá, prečo som to neuviedla v ml, tak preto, je to v zásade rovnako, no zároveň, že tak či tak budete vážiť múku, takže váhu máte vytiahnutú a zapnutú, kto sa bude zdržiavať s odmerkami ;), či? )
  • 125 g ražnej múky

V miske, alebo zaváraninovom pohári si zamiešajte lyžicu materského ražného kvásku a 125g vody, následne pridajte cca 125g ražnej múky, vznikne Vám hustá pasta. Prekryte tanierom alebo sáčkom a nechajte na teplom mieste odpočívať cca 8 hodín (my máme v byte dosť teplo – cca 24°C- takže rozkvas je hotový za cca 6 hodín, ale ak máte chladnejšie zamiešajte si to večer pred spaním a ráno môžete pracovať už s rozkvasom).

Keď je rozkvas hotový (narástol cca 2 násobne a má v sebe krásne bublinky) vložte do pekárničky:

  • 20g oleja (alebo 2 PL)
  • 9g soli (alebo 2ČL)
  • 5g cukru (alebo 1ČL)
  • 320g vlažnej vody
  • 220g rozkvasu (vznikol vám pred cca 8 hodinami zmiešaním materského kvásku, vody a múky – viď vyššie )
  • 550g múky (v pomere v akom chcete mať chebík, ja dávam najčastejšie 250g ražnej chlebovej a 250g celozrnnej špaldovej chlebovej) ale môžete experimentovať, napr.: 400g špalda, 100g pšenica, 50g raž a pod. )
  • 1-2 PL semienok (ja dávam ľanové nepomleté, ale už som skúsila aj celý mak, slnečnicové alebo chia)

Pekáreň zavrite, zvoľte program CESTO (trvá cca 1,5 hodiny) a pustite. Opäť sa k chlebu vrátite až o cca 4-4,5 hodiny. (Po skončení programu sa pekáreň vypne sama a necháte v nej cesto kysnúť 2,5 – 3 hodiny). Následne zvolíte program PEČENIE (u mňa má tento program 30 minút, takže pôjde po sebe 2x – celkový čas pečenia je hodina). Hotovo. Upečený chlieb vyberiete z pekárne a odložíte ho na mriežku, kde bude chladnúť. Krájajte, až keď je ú plne vychladnutý.

One thought on “Kváskový chlieb ražno-špaldový (z domácej pekárne)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *