Klíčky a klíčenie

Ja klíčenie zbožňujem! Za málo námahy získate tak veľa a v každom ročnom období (najmä teda v zime). Trošku Vám to nadšenie opadne, keď vám to dieťa a/alebo partner odmietne jesť…ale tak… komu sa to ešte (s iným jedlom) nestalo, žejo?

Naklíčené semienka brokolice

Klíčiť sa dá kadečo (strukoviny, obilniny, semená) a existujú aj odporúčania, čo neklíčiť (napr. fazuľu, kvôli toxínom v klíčkoch, alebo semená alfalfa/lucerny, kvôli salmonele) – no my si dnes predstavíme základy klíčenia, ktoré sú bezpečné aj pre „klíčiaceho začiatočníka“.

Kto ma už pozná, tuší, že teraz príde dáky kuchynský zázrak, čo nám to uľahčí 😀 áno aj nie… Pohár na klíčenie stojí okolo 10-15 EUR – je to obyč. zaváraninová fľaša, čo má namiesto vrchnáku sitko (plastové – ako mám ja – viď nižšie, alebo kovové)… hlinenú naklíčovaciu misku zoženiete tiež za cca 10EUR, no ak to idete len vyskúšať, nekupujte to zbytočne. Ak sa do klíčkovania zaľúbite a budete chcieť klíčiť denne- zvážite kúpu, dovtedy Vám postačí zaváraninový pohár, sitko a miska, prípadne pohár, záclona alebo gáza a gumička…

nakličovací pohár – aktivovaný hrach pred zliatím

Na začiatok si môžete vyskúšať klíčenie mungo fazule či beluga šošovice – tie zoženiete ľahko vo väčších potravinách (alebo aj pár gramov na skúšku v bezobalovom obchode) a ich klíčenie ide jednoducho a rýchlo… Ak chcete chuťovo menej výrazné klíčky odporúčam brokolicu, okrem iného aj kvôli sulforafanu (Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme (lahsie.sk))

Pri klíčení si stačí zapamätať 4 základné kroky:

  1. aktivovať = zaliať vodou a nechať namáčať cez noc (pri niektorých druhoch stačí aj menej, napr. pohánka – pozri nižšie )
  2. preplachovať = po tom, ako ste semienka aktivovali ich každé ráno a večer prepláchnite vodou (v lete aj častejšie)
  3. vždy dobre zliať z vody = áno, musia byť vlhké, ale nikdy by nemali stáť vo vode, aby nezačali hniť, prípadne aby sa tam nezačali vytvárať mikroplesne. Aj z toho dôvodu sa mi na klíčenie najviac osvedčil pohár so sitkom, lebo je šikmo a teda je malá pravdepodobnosť, že voda neodtečie.
  4. po vyklíčení rýchlo spotrebovať (prípadne šupnúť do chladničky)

Príklad s klíčením mungo fazule

pondelok večer: Do zaváraninového pohára nasypeme 2PL mungo fazuliek a zalejeme ich studenou vodou. Necháme ich na linke do rána. *nič čo klíčite nesmie byť chemicky ošetrené ani morené.

utorok ráno: vezmeme sitko a všetku vodu zlejeme, fazuľky prepláchneme a vrátime do zaváraninového pohára. Na misku položíme sitko(aby mala voda kam odtekať), na sitko dáme pohár s fazuľkami (ideálne trochu šikmo, aby fazuľky neupchali všetky dierky)

utorok večer: fazuľky prepláchneme vlažnou vodou, všetku vodu scedíme a opäť dáme na sitko aby prebytočná voda odtekala.

streda – štvrtok – opakujeme predch. krok – tzn. preplachujeme vodou ráno a večer (v lete aj na obed) vo štvrtok už vidíme klíčky 🙂

piatok večer: do fľaše napustíme vodu, všetky nevyklíčené semienka zostanú na dne, tie vyhodíme, ostatné buď zjeme, alebo odložíme v uzavretej nádobe do chladničky.

Naklíčené mungo v brokolicovej polievke

To, či necháte klíčky klíčiť na svetle alebo v tme má tiež svoj význam. A existuje na to viacero názorov, pretože svetlo vplýva na nutričnú hodnotu rastlín. V skratke- ak ich necháteklíčiť na svetle, budú obsahovať násobne viac vitamínu C, v prípade ak ich budete klíčiť v tme zas vitamín B2 či riboflavín.

mungo fazule – namáčanie cez noc, alebo 12 hodín // 2-5 dní klíčenie

adzuky fazule – namáčanie cez noc, alebo 12 hodín // 2-5 dní klíčenie

cícer – namáčanie cez noc, alebo 12 hodín // 1 deň klíčenie

šošovica – namáčanie cez noc alebo 8 hodín // 1-2 dni klíčenie

quinoa – 2 hodiny namáčať // 1-2 dni klíčenie

slnečnicové semienko – 2 hodiny namáčať // 2-3 dni klíčenie

brokolicové semienko – namáčanie cez noc alebo 8 hodín // 2 dni (najväčší obsah sulforafanu) – 4 dni klíčenie

pohánku, ľanové semienko, ani chia semienka nenamáčame – vytvárajú gel, ktorý pri dlhom namáčaní začne hniť, preto ich len premývajte a nechajte vyklíčiť, alebo klíčte na gáze.

Ak by ste ku klíčkom ocenili viac info – napr. čo ktoré klíčky obsahujú, napíšte mi, môže byť o tom samostatný článok 🙂

3 thoughts on “Klíčky a klíčenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *