Ako variť v ryžovare (základy) + pomery

(Vľavo je ryžovar na 6 porcií ryže so zabudovaným naparovacím sitkom. Vpravo na 12 porcií s nadstavcom na naparovanie.)

Ak ste si zaobstarali ryžovar (článok o tom ako si vybrať ryžovar nájdete TU), pravdepodobne prišiel s odmerkou, plastovou naberačkou a naparovacím sitkom (naparovacie sitko môže byť súčasťou hrnca, alebo ako nadstavec na hrniec – vid foto vyššie).

V prípade, že sa odmerka stratila v medzipriestore, nie je to žiadny problém – jednoducho použite pohárik/ šálku na kávu – čo má objem približne 160ml. Ak by ste použili aj väčší pohár, dôležité je zachovať pomer obilniny a vody:

– basmati, jasmínová, červená alebo natural ryža 1:2

– biela guľatozrnná ryža, pohánka 1:1,5

– pšeno, quinoa, bulgur 1:2

*Tento pomer je často napísaný na obale, avšak ak ste nakupovali v bezobalovom obchode nájdete pomer aj pri mojich receptoch.

– Pri cestovinách pomer vody závisí od druhu a typu cestoviny (aký má cestovina tvar a veľkosť, a či je z pšeničnej alebo strukovinovej múky), napríklad na klasickú pšeničnú cestovinu typu penne použijete pomer 1:1,5 , ALE pozor, ak k cestovinám pridávate rovno hotovú omáčku, alebo pretlak, pomer vody sa tým upravuje. Pozrite napr recept na pomodoro cestoviny (Cestoviny pomodoro s baby špenátom a hráškom (z ryžovaru) (lahsie.sk). Plus pri cestovinách odporúčam vypnúť ryžovar skôr, prípadne hneď po dovarení, aby cestoviny neboli prevarené (ale aj ak to neurobíte, bude to ok…akurát budú mäkšie).

V prípade, že sa stratila plastová naberačka, použite akúkoľvek drevenú varešku/lyžicu… Ide len o to, aby ste nepoškriabali povrch ryžovaru…

Návod má, samozrejme, ryžovar špecifický podľa toho, aká je to značka a typ. Ale teda, čo má spoločné je, že po zapnutí do elektriky začne zohrievať, keď budete mať všetky suroviny pripravené, stlačíte gombík/páčku do pozície Variť.

Keď ryžovar dovarí a prepne sa do ohrievacieho módu, je lepšie ho vypnúť (tie, čo nemajú vypínacie tlačidlo vytiahnete z elektriny) a hrniec umiestniť mimo ohrievacej nádoby, tzn. v rukaviciach vyberte hrniec s uvarenou ryžou a odložte ho na čistú podložku, alebo utierku. Rovnako je lepšie vybrať naparovací nadstavec so zeleninou a umiestniť ho mimo hrnca s ryžou (ja ho dávam na čistý tanier). Ak to neurobíte, v zásade sa nič hrozné nestane, ale zostatkové teplo vplýva na konzistenciu uvareného jedla. To neznamená, že musíte hneď po dovarení bežať a riešiť to… To by potom ryžovar stratil zásadnú výhodu… Chcem tým len povedať, že nie je vhodné odchádzať od zapnutého ryžovaru na dlhšie (napr. mimo byt).

4 thoughts on “Ako variť v ryžovare (základy) + pomery

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *