Smotanová Beluga šošovica

Ráno sa zobúdzate a už teraz viete, že nestíhate… eeeeh… o hodinu máte byť s dieťaťom na cvičení a vrátite sa hladní a pripravení akurát tak na spánok. Zo včera na obed nič nezostalo… a o ochote dieťaťa počkať na dačo nové po cvičení si môžete nechať zdať… a tak ideme na tento recept, ktorý sa BEZPEČNE predpripravý, kým budete mimo domov.

Smotanová Beluga šošovica, ryža s quinoou a naparená zelenina z ryžovaru, červená kapusta s kyslou smotanou a lahôdkovým droždím a klíčky

Potrebujeme:

  • 400 g Beluga(čiernej) šošovice
  • 1 ks (červená) cibuľa – (voliteľné)
  • 1 ks sójová (Alpro) smotana (200 – 250 g) – môžete použiť aj kešu, alebo ovsenú
  • 1 PL koreniacej zmesi – ja som použila „na pečené kura“ (neobsahuje soľ, takže som ešte dosolila, ale záleží od toho ktoré použijete)
  • 4 PL otrúb – ja som dnes použila pšeničné (predtým ovsené, ale viac nám to chutilo s pšeničnými), alebo časť šošovice rozmixujte
  • 3 PL neaktívneho lahôdkového droždia – ak neviete o čo ide, pozrite článok Čo je to lahôdkové droždie TU Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma? – (lahsie.sk)
  • 1 PL orieškového masla (voliteľné) – ja som použila mandľové – týmto to tiež trochu zahustíte

krok 1. „varenie“

Belugu (čiernu šošovicu) nasypete do hrnca (cca 2 litrového), narýchlo ju opláchnite, vodu zlejte a do hrnca nalejte cca 1 liter vody. Ak použijete cibuľu, hoďte ju dnu nakrájanú (ja krájam na polmesiačiky, lebo je to nakrájané rýchlo). Zaklapnete pokrievku a necháte na najsilnejšom ohni zovrieť. (Medzičasom tlačíte do seba a/alebo dieťaťa raňajky, alebo vo vedľajšom hrnci necháte zovrieť premyté krúpy – ktoré sa dajú uvariť podobne ako beluga – pozrite tu NEbryndzové NEhalušky (aneb Krúpy s dochuteným údeným tofu) – (lahsie.sk)).

* Soliť nemusíte, dochutíme to neskôr – toto je výhoda, ak máte doma začínajúceho stravníka a nesolíte mu príkrm, po uvarení mu len odoberte do misky a zvyšok v hrnci dochutíte podľa seba.

V hrnci to už buble, a tak vypínate sporák a nechávate to celé tak, ako je… neriešite, nemiešate, nepresúvate na inú platňu, neodstraňujete pokrievku… proste odchádzate. Šošovica sa dovarí sama (alebo ako sa hovorí – dôjde) a keď sa vrátite domov, už len dochutíte…

krok 2. „dochucovanie“ + riešite prílohu

Môžete naberačkou odobrať časť vody, čo sa nevsiakla, alebo z nej väčšinu zlejte. Pamätajte na to, že čím viac vody necháte, tým viac omáčky bude, lebo ešte budeme prilievať 200-250ml smotany (ja osobne väčšinu vody zlejem). Vmiešajte všetky ostatné suroviny ( smotana, korenie, otruby aj lahôdkové droždie, prípadne orieškové maslo) zamiešajte, ochutnajte, hotovo.

Príloha:

na obrázku vidíte prílohu z ryžovaru (dole v ryžovare sa robila jasmínová ryža s quinoou) a hore sa naparovala zelenina. Ak ale fakt nestíhate – zalejete si kuskus. Ten sa k tomu tiež hodí a je hotový do 5 minút. V zásade platí, že stačí nasypať do misky 1 diel kuskusu a 2 diely vriacej vody, zamiešať posoliť a prikryť – žiadna veda. Ak však o kuskuse chcete vedieť viac, mrknite na krátky článok Kuskus – (lahsie.sk) , alebo (ako spomínam vyššie) vyskúšajte krúpy – je to fantastická, celozrnná, zdravá a lacná alternatíva, dôjde vám rovnako ako beluga – sama – a vaše trávenie Vám poďakuje :). Alebo ďalšia rýchla možnosť – cestoviny – vedeli ste, že existujú aj tzv. 3 minútové cestoviny? Nie sú síce celozrnné, ale sú rýchlo hotové, preto je fajn ich mať v čase „krízy“ doma.

2 thoughts on “Smotanová Beluga šošovica

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *