Cícer na smotane s pohánkou (za 15 minút)

Pripravte sa, toto bude bleskovka 🙂 Po tomto „recepte“ siahnem VŽDY, keď máme mega náročný deň a ja nestíham variť. Niekedy hodím do ryžovaru namiesto pohánky pšeno, alebo ryžu… No základ, čo ide vedľa do hrnca je ten istý: cícer + zmes korenia + rastlinná smotana a dochucujem.

BTW čarovné na pohánke (okrem jej blahodarných účinkov) je to, v akom rekordnom čase je hotová – to je super, ak ste mega hladný.. no nie až tak super, ak chcete nad ňou naparovať kvantum zeleniny. Zapamätajte si, ak dáte do ryžovaru pohánku, hore do naparovacieho sitka dajte len krehkú zeleninu, napr. cukinu, alebo dačo mrazené, napr. hrášok. Brokolica, ružičkový kel ani mangold sa nemajú šancu (stihnúť) napariť, kým ryžovar cvakne, že pohánka je hotová.

Na cca 3 porcie (cíceru) potrebujeme:

  • 500g konzervu cíceru (alebo dve 300g)
  • 250g rastlinná smotana – so sójovou mi to chutí najviac, ale dnes som ju napr. nemala a použila som ryžovú a zjedlo sa všetko
  • zmes korenia „na gril“ – väčšinou používam od Dávidkovo koření – Zmes na pečené kura, ale dnes som dala Bejby gril od Koření od Antonína
  • *ak ste použili zmes korenia bez soli tak pridajte polievkovú lyžicu sójovej omáčky, alebo soľ
  • 2PL orieškového masla – ja som dala arašidové
  • 3-4 PL neaktívneho lahôdkového droždia (Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať VŽDY doma? (lahsie.sk) )
  • 1 údené tofu (voliteľné)

Ako príloha bola pohánka s ryžou z ryžovaru

  • 2 odmerky (160ml) svetlej pohánky (tmavú použite, len ak ju ľúbite – trust me!)
  • 1 odmerka (160ml)jazmínovej ryže (kľudne dajte namiesto ryže opäť pohánku, no dcéra mi ju niekedy samotnú ofrfle, takto s ryžou to zje bez rečí)
  • 1/2 ČL soli alebo natural vegety
  • 6 odmeriek vody

Postup na cícer:

Cícer si môžete samozrejme vopred namočiť a uvariť (cca 3 hodiny), alebo ho sušený hodiť do tlakového hrnca s bobkovým listom, nakrájanou cibuľou (volitelné) a vodou a uvariť (cca 50 min. ak ste nenamáčali vopred) – takto uvarený si môžete zamraziť a neskôr použiť namiesto konzervy (tak to zvykneme robiť my, ale aktuálne sme žiadny nemali, tak sme otvorili konzervovaný).

Otvoríte a zlejete konzervu/y cíceru do sitka, pod prúdom tečúcej vody premývate dovtedy, kým sa prestane peniť. (nálev z cícera – aquafaba- je parádna vec, ktorou sa dá nahradiť bielko, keď šľaháte sneh, ale o tom inokedy… každopádne, môžete si ho odložiť a neskôr využiť, ja som ho dnes pre úsporu času proste zliala).

Zliaty a premytý cícer hodíte do hrnca (cca 2 litrového), nalejete naň 250 ml rastlinnej smotany a cca 200-250 ml vody (jednoducho do prázdnej nádobky od smotany dolejte vodu, zahrkajte a šupnite to tam), prihodíte zmes korenia (podľa toho, akú máte, začnite na 1 PL a následne pridáte, keď bude treba, pozor na to, koľko obsahuje soli). Zapnete sporák na max (nech je to rýchlo) a nasypete lahôdkové droždie, zamiešate a chvíľku počkáte, kým sa to zohreje (zatiaľ nahádžte do ryžovaru veci na prílohu a zapnete ho). Následne primiešate 1-2 PL nesladeného orieškového masla (arašidového) a zamiešate. Ak sa Vám to zdá málo husté môžete 1) rozmixovať tyčovým mixérom 1/3 cíceru, 2) prisypať ešte lahôdkové droždie, 3) rozmiešať 1PL múky v odmerke z ryžovaru naplnenej vodou a naliať to tam. Niekedy na zahustenie použijem otruby (viď Smotanová Beluga šošovica (lahsie.sk))

Keď je všetko hotovo, nakrájala som ešte údené tofu na menšie kocky a vmiešala k cíceru a naložila do misky s pohánkou a brokolicovými klíčkami (na tému klíčenie pozri článok TU). BTW ak Vám to príde málo farebné, tak áno… ja som si pridala cviklu a červenú kapustu (Bleskový šalát z červenej kapusty (lahsie.sk)). Dieťa to jedlo takto 🤷‍♀️ Zelené sme vynahradili raňajkovým smoothiečkom.

Cícer na smotane s tofu, pohánkou a brokolicovými klíčkami

A to je všetko… takýto bleskový obed schválilo a bez námietok zjedlo jedno 2 ročné žieňa, mama čo si narazila palec a bolí ju to jak šľak a aj vyhladovaný muž, čo prišiel z práce a celý deň nejedol.

One thought on “Cícer na smotane s pohánkou (za 15 minút)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *