„Teriyaki“ baklažán

Nie, nebudeme si doma vyrábať tradičnú japonskú teriyaki omáčku (to preto tie úvodzovky). Skúsime to #ľahšie a buď si ju rovno kúpime (pozor, original teriyaki omáčka obsahuje med, takže nie je vegan, ale napr. kikoman teriyaki obsahuje namiesto medu cukor), alebo si spravíte túto úvodzovkovú zjednodušenú verziu zo sójovky, octu a cukru. BTW viete, aký je rozdiel medzi sójovkou a teriyaki omáčkou? Sójovka je slaná a tekuto-riedka, teriyaki je sladkastá a relatívne hustá, pretože obsahuje (okrem iného) med a škrob.

Ak máte ryžovar s naparovacím sitkom, opäť raz ste vyhrali, pretože kým sa Vám dole bude pripravovať ryža/quinoa (pomer pozri tu: Ako variť v ryžovare (základy) + pomery – (lahsie.sk), hore sa Vám bude zároveň s tým naparovať baklažán (prípadne ďalšia zelenina). Ak ryžovar nemáte, tak v jednom hrnci zvrtnite ryžu a v druhom si naparte ošúpané baklažány.

Na cca 2 porcie potrebujeme:

  • 3 ryžovarové odmerky (160ml) obilniny ( dala som 2 odmerky jazmínovej ryže a 2 odmerku quionoi)
  • 3 stredne veľké baklažány
  • na omáčku: 3PL sójovej omáčky, 1PL jablčného octu, 2 ČL sladidla (čakankový sirup alebo cukor)
  • trochu oleja
  • sezam na posypanie (voliteľné)
  • ďalšiu zeleninu ako „prílohu“ – brokolicu, cukinu, zelené lusky etc.

Postup:

Baklažány umyjeme, ošúpeme a naparíme (cca 15 min). Keď je baklažán naparený, prekrojíme ho a nožom do vnútra spravíme mriežku, ideálne tak, aby vonkajšia časť nebola rozrezaná. Na rozpálenej panvici na troche oleja opečieme všetky baklažány, najskôr z vonkajšej strany, potom z vnútornej, kde je mriežka. Keď sú z oboch strán zlaté, zalejeme ich omáčkou zo sójovky, octu a sladidla. Trvá to cca minútku-dve kým sa omáčka dostane do baklažánov.

Pozn.: Už sme to mali aj ako doplnok k tekvicovému rizotu (recept nájdete tu: Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru) – (lahsie.sk)) a malo to úspech, ale mne osobne to viac chutilo s obyčajnou ryžou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *