Cukina je istým spôsom dar leta, kedže má veľmi nízku energetickú hodnotu, pretože obsahuje okolo 91 % vody, vlákninu a minimam sacharidov (jj…narážam na jedlá „do plaviek“). Avšak ak z nej spravíte na oleji pražené cukinové placky, moc dietne to nie je… skúste teda toto rizotko 🙂
Je to vlastne úplne rovnaký recept ako – http://lahsie.sk/?p=85 , resp. http://lahsie.sk/?p=125 – akurát úplne zjednodušené na minimálny počet ingrediencií (cukina,ryža,hrašok,voda,olej,lahôdkové dorždie).
Ak nemáte ryžovar, postupujte rovnako, akurát to dajte všetko do jedného hrnca a varte na miernom ohni s občasným zamiešaním, kým to nie je všetko mäkké. odmerka = 160ml
Budeme potrebovať:
- cukinu – použila som cca 1kg (ak máte veľkú/prerastenú cukinu, tak použite bez šupky a bez jadierok, pri malých jemných cukinkách, kľudne celú)
- 3 odmerky ryže (dávam 2 odmerky jazmínovej a 1 odmerku ryže natural)
- 2 hrste mrazeného hrášku
- 1 ČL vegety natural – ak vegetu nepoužívate, dajte miesto toho soľ a kurkumu
- 5,5 – 6 odmeriek vody (ak použijete inú ako klasickú bielu guľato zrnnú ryžu, tak dajte 6 odmeriek)
- 1-2 PL rastlinného masla alebo oleja
- 2-3 PL neaktívneho lahôdkového droždia (voliteľné) – Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať VŽDY doma? (lahsie.sk)
Cukinu zbavíte vrchnej šupky (najrýchlejšie to ide škrabkou na zemiaky) a semienok. Nakrájate na stredne veľké kúsky, resp. kľudne rôznych rozmerov, od úplne malých po väčšie – úplne malé sa rozvaria, väčšie vyniknú po dovarení.
Do ryžovaru vložíte všetko okrem masla a lahôdkového droždia, tzn. cukinu, 3 odmerky prepláchnutej ryže, 2 hrste mrazeného hrášku, vegetu/soľ, zalejete 5,5 – 6 odmerkami vody, zamiešate a zapnete ryžovar. Hore môžete samozrejme (ako vždy) napariť dodatočne ďalšiu zeleninu (lúsky, brokolicu, …).
Po dovarení vmiešajte maslo/olej a lahôdkové droždie. Zamiešajte a môžete podávať. Nám k tomu veľmi chutí údený tempeh, vyskúšajte.