Poďme si spracovanie sliviek (a.k.a uvariť lekvár) kúsok uľahčiť… Prečo nebudeme robiť lekvár, ale džem? Lebo zmes nebudeme mixovať, ani mlieť a zostanú nám kúsky! No dobre, ale prečo džem pečieme? Lebo sa mi nechce stáť pri hrnci a miešať, ale šupneme plech do rúry a popritom stíhame spraviť iné veci. (napr. variť obed, pripravovať prezentaciu či mať online meeting s kolegami = true storry).
Mala som cca 5 kíl sliviek, 2 väčšie plechy s vyšším okrajom a cca 3 hodiny čas, kým príde malá zo škôlky.
(jeden rok som pridávala rum/whiskey a raz aj škoricu, ale nakoniec sme zistili, že najviac nám to chutí takéto neutrálne- teda mne 🙂
Postup:
Slivky umyjeme, rozpolíme, vyskôstkujeme a prerežeme ešte aspoň na polovicu (nemusíte, kľudne nechajte polky, ale kežde ja to záverom nebudem mixovať, nechcela som mať v džeme väčšie šupky). Na každý plech dáme cca 3 PL jablčného octu a cca 6 PL trstinového cukru (ak máte radšej džemy sladšie, kľudne dajte viac, ale zohľadnite, aké sladké máte slivky). Dáme piecť na 200°C. Cca po 2 – 2,5 hodinách budú oba plechy hotové. Ak by ste džem chceli tuhší, nechajte ho piecť sa dlhšie.
Vyberieme z rúry, popučíme (napr. pučítkom na zemiaky alebo naberačkou- môžete aj pomixovať ponorným mixérom), plníme do fliaš, ktoré náslende poukladnáme hore dnom pod deku. Ráno už sme degustovali 🙂 Môj muž by ocenil sladší… ja ľúbim takýto „natural“.