Ak v niektorej (na recepty orientovanej) vegán facebookovej skupine objavíte skratku LSD jedná sa o Lahôdkové Sušené Droždie… a.k.a. NEAKTÍVNE droždie, ktoré nekysne (ja viem, ja viem… je to mätúce keďže sa to volá droždie…ale hold je to tak, nekysne-ochucuje), a.k.a. svätý grál dochucovadiel… Vysvetľuje sa to tam do omrzenia, že sa nejedna o „TO“ lsd 😀 a do omrzenia sa na to nováčikovia pobavene/prekvapene/nasrdene pýtajú…
Túto prísadu nájdete vo väčšine mojich receptov, a nie je divu… okrem toho, že …
- parádne chutí – má decentne syrovo-orieškovú príchuť (hmmm u málokoho je to cítiť na prvýkrát, keď ho ochutnáte…dajte tomu šancu druhýkrát a zacítite to)
- je (relatívne) lacné
- je (relatívne) ľahko dostupné (je pravda, že v klasických potravinách ho poväčšine nenájdete, ale určite ho zoženiete v každom obchode so zdravou výživou. Istota je, že si ho vždy viete objednať poštou z bezobalového obchodu)
- obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B, aminokyseliny, vlákninu, minerálne látky
- jemne zahusťuje (resp. viaže vodu) a zvýrazňuje chute
- rozpúšťa sa (skrémovatie) – síce najskôr vyzerá ako jemné šupinky, no ak ho primiešate do omáčky/polievky, rozpustí sa – estetická katastrofa zažehnaná…
- obyčajne zmixnuté mandle/kešu/sezam sa za jeho pomoci s trochou soli zmenia na „niečo čo chutí ako parmezán“ (mrkni nižšie)
- je vhodný pre deti… Moja ho prvýkrát okúsila okolo 9teho mesiaca… ale narodeninovú slanú tortu už ním mala dochutenú a odvtedy si ho pýta aj sama, vždy keď máme cestoviny…
… tak s koreniacimi zmesami robí s jedlami divy…a to presne potrebujeme keď nemáme čas, chuť, alebo energiu variť a dochucovať hodinu… že? že? eeeh…ano!
Ešte pre upresnenie – existuje lahôdkové droždie so sladom a bez sladu. Vyskúšala som obe a viac mi chutí bez sladu…
„mandlezán“ / „kešuzán“ – pár impulzmi tyčového mixéra pomixujte 4 PL orechov (mandlí/kešu) a 2 PL lahôdkového droždia, vznikne Vám niečo ako strúhanka, alebo mrvenička… posoľte.. ochutnajte… je to šmakina napríklad na cestoviny 🙂
Pingback:Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru)
Pingback:Cícer na smotane s pohánkou
Pingback:Celozrnné špagety s beluga šošovicou (z ryžovaru) -
Pingback:Mrkva v smotanovej omáčke s tempehom (a cviklou) -
Pingback:Ružičkový kel s ryžou a zeleninou -
Pingback:NEbryndzové NEhalušky (aneb Krúpy s dochuteným údeným tofu) -
Pingback:Smotanová Beluga šošovica -
Pingback:Cviklové rizoto ( z ryžovaru) -
Pingback:NEvyprážaný karfiol -