Mini cheesecakeky („čízkejky“)

Cez víkend sme boli na rodinnej stretávke a chcela som doniesť niečo sladké. Najskôr mi napadol fajnový vegan krémeš…ale potrebovala som niečo, čo by spĺňalo kritériá:

  • vydrží to bez chladničky (aj teplo v aute a aj vyložené na stole), takže nič krémové/šľahačkové,
  • netreba to krájať,
  • ideálne v nejakom obale, nech nie som celá od toho, keď to budem rýchlo vykladať na stôl, keďže som vedela, že budeme meškať 😀 ,
  • aby to bolo aj pre deti (s ohľadom na cukor) ,
  • a samozrejme rastlinné zloženie

Všetko vyššie uvedené by spĺňali obyčajné muffiny, ale chápeme sa, chcela som dačo „slávnostnejšie“. A tak som sa na blogu „mozessavydavat“ inspirovala týmto fajným receptom na vegan mini čízkejky – Vegánske mini cheesecakes s mangovým želé – recept | mozessavydavat.sk. Akurát som použila iný pomer smotana : tofu a zamenila som pár ingrediencií. Vyšlo to výborne. Podľa množstva ingrediencií sa to môže tváriť obzvlášť zložito, ale no stress – bude to #lahšie ako sa zdá.

Na 12ks mini čízkejkov potrebujeme:

spodná vrstva ( základ)

  • ľanové „vajíčko“ = 1 PL pomletého ľanového semienka + 3 PL vody
  • 1 menší banán (cca 40g)
  • 60g pomleté ovsené vločky (alebo ovsená múka)
  • 4PL olej (dala som kokosový)
  • 2PL strúhaný kokos
  • štipka kypriaceho prášku
  • sladidlo (dala som datľový sirup 2PL)

stredná vrstva („cheese“ krém)

  • 1 bal (200g) kokosovej kyslej smotany z Lidla (zn. Planton – sour creamo 15%)
  • 1 tofu biele natural (180g) z Lidla (alebo Lunter)
  • 2 banány (cca 100g)
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 1,5 PL hladká múka
  • 1,5 PL kukuričný škrob
  • dala som esenciálny olej Dottera citrón 2-3 kvapky, ale kľudne použite citrónovú kôru, alebo vanilkovú arómu

vrchná vrstva

  • jahodový (alebo iný) džem, prípadne nejaké zdobenie

Ľanové semienko rozmixujeme, premiešame s vodou a necháme cca 5 minút „napučať“. Pridáme ostatné suroviny na základ (banán, pomleté ovsené vločky, olej, kokos, prášok do pečiva, sladidlo) a všetko spolu zmiešame v menšej miske (bude sa vám zdať, že je toho dáko málo, ale do každého košíčka pôjde len 1ČL tohto cesta) .

V inej miske rozmixujeme všetky suroviny na krém (kyslá smotana, tofu, banán, vanilkový cukor, múka, škrob, citrón). Pripravíme si muffinový plech, vložíme muffinové košíčky. Na dno každého natlačíme cesto, na to navrstvíme krém- nie úplne po vrch – mne vyšli cca 2-3 ČL krému. Dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja som piekla asi hodinu na 160 stupňov, potom som rúru vypla a nechala som ich v rúre vychladnúť. (po cca 45 – 50 min. skontrolujte špáradlom, lebo každá rúra pečie inak).

Na vychladnuté čizkejky som navrch navrstvila jahodový džem. Môžete dozdobiť – nemusíte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *