Včera som sa stretla s kamarátkou, čo medzirečou spomenula, že nemá rada cviklu… Ja by som cviklu (alebo toto cviklové rizoto) jedla kľudne každý druhý deň. Cvikla je super… Je chutná, zdravá, lacná a keďže ju používam často a dala by sa o nej napísať malá kniha, tak Vám bližšie info o jej nutričných benefitoch dávam do samostatného článku a ideme rovno na recept.
- Ak nemáte ryžovar, postupujte rovnako, akurát to dajte všetko do jedného hrnca a varte na miernom ohni s občasným zamiešaním, kým to nie je všetko mäkké. odmerka = 160ml
Na cca 3 porcie budeme potrebovať
- 3 odmerky ryže (ja som dala 2 odmerky jasmínovej a 1 odmerku červenej ryže)
- kúsok póru (dala som cca 5cm pokrájaný na mesiačiky) – voliteľné
- 400 – 500g cvikle
- 1PL sójovky alebo Tamari omáčky
- 1-2 PL rastlinného masla alebo oleja
- 2PL sušené lahôdkové droždie (Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma? – (lahsie.sk))
Do ryžovaru vložíme 3 odmerky premytej ryže a nakrájaný pórik, zalejeme 7 odmerkami vody, prilejeme 1PL sójovky a nadrobno nakrájanú alebo nastrúhanú cviklu.
Ak chcete použiť surovú cviklu, bude to chvíľku trvať a bude z toho kúsok neporiadok, každopádne my mávame od dedka domácu cviklu a je chuťovo úžasná, preto mi nedá ju nepoužiť. Ak si však chcete ušetriť prácu a upratovanie, v obchodoch viete kúpiť vákuovo zabalenú, uvarenú a ošúpanú cviklu v polkilových balíkoch.
- Ak sa teda rozhodnete pre už uvarenú cviklu – osvedčilo sa mi ju nahrubo nastrúhať priamo do ryžovaru, keďže je uvarená, ide to veľmi rýchlo a v podstate ste zašpinili len strúhadlo a svoje ruky :D. A časť vody môžete nahradiť šťavou.
- Ak sa rozhodnete pre surovú cviklu – umyte ju, ošúpte (škrabkou na zemiaky to ide fajn) a nakrájajte na tenké slíže (môžete ju aj nastrúhať, ale je to mega pracné). Čím tenšie slíže, alebo malé kocky sa vám podaria, tým bude rizoto delikátnejšie. Väčšie kusy sa nestihnú poriadne uvariť a môžu trochu chrumkať. A áno, zašpinili sme dosku, nôž, škabku, seba… a trvalo to kus dlhšie… a asi tuším, pre ktorú alternatívu sa rozhodnete, keď nebudete stíhať…
Keď ryžovar dovarí (cca po 30 min.), vmiešame do už uvareného rizota maslo/ olej a lahôdkové droždie a ak treba dosolíme.
Ak ste napr. hore naparili zeleninu (kým sa dole varilo rizoto), môžete rovno servírovať, poprípade si k tomu nakrájajte tofu, alebo to posypte orieškami. Ja som však mala dnes na návšteve mamku, ktorá zabávala našu stíhačku, a tak som k tomu spravila špenátový „prívarok“ a sójové kúsky „ála mäso“ (recept nájdete TU Sójové „mäsko“ (recept + info) – (lahsie.sk)).
Pingback:Sójové „mäsko“ info + recept -