Väčšinou, keď poviem magické slovo „ryžovar“, nájde sa niekto, kto nechápe jeho zmysel (tak vysvetľujem, čo to vlastne je). V tesnom závese ide otázka: Načo mi je? Veď ryžu proste uvarím v hrnci…Áno a aj nie…
Ryžovar má (podľa môjho názoru) milión nesporných výhod, a to najmä:
- pre maminy s (nielen malými) deťmi, ktoré, chtiac-nechtiac, musia niekedy od toho sporáka odbehnúť (ako som aktuálne ja),
- pre pracantov, ktorí chodia neskoro domov (ako som bývavala ja) a potrebujú hodiť dačo do hrnca, aby to bolo hotové, kým doťukajú posledný mail (dobrovoľne sa priznávam, že som mala jeden ryžovar doma a jeden v kacelárii pre tieto prípady),
- pre tých, čo multitaskujú popri varení, rozumej homeofficujú, pohovorujú, telefonujú, alebo proste „len“ vysávajú, triedia a hádžu do práčky, fúkajú udreté koleno, či viažu vreštiaceho potomka do šatky a fakt nechcú, aby im dačo horelo na sporáku 😀 (story o tom, ako som na sekundu vybehla von z bytu a dcéra mi zabuchla vchodové dvere a ja som zostala vonku a ona dnu- vám dakedy pozdieľam),
- pre tých/tie čo sa im nechce variť, nevedia variť, alebo prosto len (ako ja) vždy tú ryžu dogabali, a to aj vtedy, keď šli podľa overeného receptu, podľa ktorého sa to ISTO, ZARUČENE A URČITE podarí … eh… nepodarilo…. buď to bola kaša, alebo prihorela, alebo bola tvrdá…
No, ale o inom som chcela… predstavme si situáciu – som matka na materskej s dvojmesačným miminom- V noci som reálne spala 4 hodiny a aj to kus preháňam. Dieťa dnes odmieta denné spánky, som HLADNÁ, ale fakt nechcem do seba už tretí deň cpať na raňajky, obed aj večeru chlieb s nátierkou… dieťa je v šatke a je na chvíľu spoko, alebo je na podlahe a objavuje čaro papúč (true story- nesúďte ma) a teraz to príde, pustite stopky, bude to trvať 5 minút (reálne 3 ale máte na sebe potomka…takže máte obmedzené možnosti pohybu):
Vyťahujem ryžovar, zapájam ho do elektriky, premyjem ryžu/pšeno/pohánku/quinou a capnem to do ryžovaru, nalejem na vrch vodu a osolím, hore dám nadstavec na naparenie, kde šľahnem mrazené zelené lusky/brokolicu/zmes zeleniny/hrášok, na to pokrievku a zapínam… ODCHÁDZAM, lebo dieťa sa rozhodlo, že pôjde spať, až keď sa vyk… eh nechajme to tak… takže dieťa obriadené, zaspáva a ja zaspávam spolu s ním (true story), a teraz príde pointa… medzičasom sa mi dovarila ryža, ale ja spím… čo sa stane? NIČ… ryžovar sa vypne sám, resp. prepne sa do módu zohrievania, aby som to mala teplé, keď sa mi konečne uráči vstať… a ja vstávam, ulovím v špajzke konzervu s cícerom/fazuľou, šošovicou/tofu/tempeh a nakladám si jedlo na tanier… teda, nie ja… hypoteticky príklad s hypotetickou matkou – samozrejme! Za unavenú maminu si dosaďme mamku, čo začína s príkrmami, tak dole bude tekvicové rizoto (recept nájdete TU- Tekvicovo- hráškové rizoto (z ryžovaru) – ĽAHŠIE (lahsie.sk)) pre ňu a hore sa naparuje cukina a batát pre potomka…alebo si dosaďme manažéra, čo bol odvolaný na poradu a nestíha obed, alebo tatina, čo má dnes na starosti deti a zaprisahal sa mamke, že dostanú niečo „normálne“, no zároveň chce s nimi dopozerať posledných 20 minút Marvelovky a nie odbiehať k hrncom, …
Zhrnutie: mám na tanieri obilninu, zeleninu strukovinu, a.k.a. plnohodnotný, teplý obed a bonusový bod – zostane aj pre muža/ženu na večeru (možno). Ak dieťa stále spí a ja sa chcem cítiť luxusne, pridám si k tomu dáky fajný dip, napr. hummus alebo tahinni, ale nebuďme megalomani, sme radi, že jeme – áno?
Aby sme to takto idylicky mohli prežiť potrebujeme, aby boli splnené 3 základné body:
- vlastním ryžovar (ak ho ešte nemáte, určite kupujte ten, čo má hore možnosť naparovania, resp. pozrite článok o tom „ako vybrať ryžovar“ TU)
- mám doma zásoby (mrknite článok o tom, Čo mať vždy doma TU Čo mať vždy doma – zásoby! (lahsie.sk)), ide elektrika a tečie voda
- viem, kde nájdem recepty (vyhľadajte kľúčové slovo – ryžovar a zobrazí Vám všetky recepty)- konkrétny pomer obilniny a vody, aby to vyšlo, ako aj ďalšie inšpirácie z ryžovaru napr. na cestoviny, rizotá, ovsenú kašu a podobne…
Chcela som to zakončiť poeticky, že RYŽOVAR DO KAŽDEJ RODINY… ale došlo mi, že by to malo byť: ryžovar, mrazenú zeleninu, konzervy so strukovinami etc., a to už až také poetické nie je, takže to zakončím maximálne jednou reálnou fotkou z nášho reálneho obeda – celé to trvalo 20 min. 🙂
Pingback:Banánové lievance (z ovsenej a pohánkovej múky) – ĽAHŠIE