Milovníci vianočných medovníčkov sa delia na dva tábory – tí čo majú radi ihneď mäkké medovníčky a tí, čo majú radi tvrdšie. Keďže sa u nás jedná o vegan verziu, a teda nepoužijeme med (ani vajíčko, či mlieko), budeme ich volať perníčky. BTW ja som z tej prvej skupiny.
Keď som na blogu www.superkvasaci.cz objavila tento recept a vyskúšala ho – bola to láska na „prvý pokus“. A že potom nasledovalo ešte niekoľko desiatok pokusov (iný typ múky či sladidla, menej / viac sladidla, kokosový či iný olej) nemusím ani hovoriť. Základ je – ochutnať surové cesto predtým, ako ho dáte do chladničky. Ak je pre vás chuťovo mdlé, málo sladké, málo korenené, málo voňavé – pridajte to teraz, po odležaní/upečení to bude plus mínus jedna k jednej, (resp. o mikrostupeň menej sladké, korenené, voňavé …) ako surové cesto, čo ste zamiešali.
PS – nezľaknite sa, keď to zamiešate, bude to redšie cesto, v chladničke stuhne a na druhý deň sa s tým bude pekne pracovať. Plus myslite na to, že cesto bude potrebovať čas v chladničke na stuhnutie, min 6 hodín. Ideálne, ak si ho večer zamiešate, trvá to cca 7 minút.
Potrebujeme: (je to písané na gramy, nech nemusíte vyťahovať aj váhu aj odmerku 😀 )
- ľanové „vajíčko“ (1PL rozmixovaných ľanových semienok zamiešaná s 3PL vody)
- 300g hladkej špaldovej múky (podarili sa aj s obyč. hladkou, s celozrnnou pšeničnou, celozrnnou špaldovou… )
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1-2 PL perníkového korenia (začnite 1PL, ovoňajte a ak treba pridajte, je totiž rozdiel, či máte to vopred mixnuté z obchodu alebo si ho miešate sami zo škorice, zázvoru, citrónovej kôry, badiánu, muškátového oriešku, klinčeku, čierneho korenia etc. )
- štipka soli
- 100g rastlinného mlieka
- 70g kokosový olej
- 8 PL sladidla (moje kombo je 4PL čakankový sirup + 4PL datlový sirup, ale skúšala som aj melasu a bolo to super)
- – ak budú pre deti, dajte len 6PL sladidla + 2PL rastlinného mlieka
- – ak budú pre milovníkov sladkého, kľudne dajte aj 10 PL 😀
- – ak dáte datlový sirup a melasu, rátajte s tým, že budú tmavšie
Začnite výrobou ľanového vajíčka. V miske si zmiešajte pomleté ľanové semienko s vodou a nechajte odstáť, kým vážite ostatné suroviny. V druhej miske zmiešajte 300g múky, 1ČL sódy bik., perníkové korenie, štipku soli. Vrátime sa k prvej miske s ľanovým vajíčkom, šupnite ju na váhu a primiešajte rastlinné mlieko izbovej teploty, roztopený kokosový olej, sladidlo. Následne obsah oboch misiek (suché aj mokré) zmiešajte, preklopte do sáčku/potravinovej fólie a vložte do chladničky.
Na druhý deň vyberte cesto zo sáčku, na pomúčenej doske rozvaľkajte a vykrajujte. Pečte na 180°C cca 8-9 minút. Ak na ne zabudnete a necháte ich tam dlhšie = rozumej viac ako 10 minút, stvrdnú a budú chrumkať (prekvapko, čo? nevadí, zlepte ich džemom a namočte do čokolády – bude to v poho – true story).
Tipy a triky:
- použite roztopený kokosový olej – ušetríte si robotu so zamiešavaním/miesením,
- použite rastlinné mlieko izbovej teploty,
- ak na zmiešanie tekutých ingrediencií použijete misku, kde ste zamiešali ľanové „vajíčko“ určite ho nezabudnete primiešať (stáva sa),
- použite najemno pomleté ľanové semienko – nebude ho v perníčkoch ani vidieť ani cítiť – ideálny je na to kávový mlynček,
- cesto pred vložením do chladničky ochutnajte, ak sa vám zdá málo sladké, pridajte sladidlo,
- ak použijete len bledé sladidlo (čakankový, ryžový alebo agáve sirup) budú perníčky bledšie, ak použijete melasu, či datlový sirup, budú tmavšie,
- ak ste na druhý deň vyložili cesto z chladničky a je vlhké a lepkavé, premieste ho s trochou múky, opakujte dovtedy, kým sa s ním super nepracuje,
- ak perníčky nebudete zdobiť cukrovou polevou, môžete ich potrieť kombom roztopený kokosový olej + čakankový sirup – budú lesklejšie,
- ak máte trochu nervov navyše – nechajte zamiešať, vykrajovať a zdobiť potomkov – budú happy – overené.