Všimli ste si, ako sa (väčšinou) snažím prepašovať do jedla kombo strukovina s obilninou a zeleninou? Tak dnes by sme to mohli nazvať zelenina so zeleninou a k tomu dačo… 🤷♀️ V hlavnej úlohe bude totiž ružičkový kel, alebo ako naša dcéra hovorí – KAPUSTIČKY 🙂 a k tomu kopa naparenej zeleniny… a aby zvyšok rodiny nenadával, tak som k tomu prihodila ešte ryžu.
Ja osobne mám rada ružičkový kel na všetky možné spôsoby… varený, dusený, naparený, pečený aj restovaný. Niekto ho zas neobľubuje, lebo pri dlhšom varení začne mať veľmi intenzívnu chuť a vôňu. Okrem chute a vône však stojí za to si pripomenúť, že ružičkový kel patrí do skupiny hlúbovej zeleniny (spolu s brokolicou, karfiolom, kapustou, etc.), a teda viete z neho vyťažiť okrem iného aj sulforafan (viac info pozri TU Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme – (lahsie.sk). )
Na cca 3 porcie budeme potrebovať:
- cca 500g ružičkového kelu ( môžete menej, môžete viac…)
- sójovú omáčku/Tamari (cca 1-2 PL – začnite jednou, pretože aj umeocot aj lahôdkové droždie zintenzívni jej chuť, ak bude treba, pridajte… )
- pór (cca 5cm)
- 1 – 2 PL čakankového sirupu (alebo inej alternatívy) – voliteľné
- 1PL neaktívneho lahôdkového droždia (Lahôdkové droždie – čo je to a prečo ho mať vždy doma? – (lahsie.sk))
- 1 ČL umeoctu (voliteľné)
Do hlbšej panvice alebo hrnca šupnite ružičkový kel (ak ste nemali čas nechať ho po nakrájaní odstáť aspoň 40 minút, prihoďte štipku horčice sareptskej 😉 ) . Polejte to 1 PL sójovej omáčky a trochou vody (stačí pár lyžíc alebo cca pol ryžovarovej odmerky) a prudko „restujte“ cca 5 minút, potom pridajte umeocot, čakankový sirup a lahôdkové droždie, zamiešajte, vypnite ohrievanie, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút nech to „dôjde“. Medzičasom sa Vám v ryžovare dovarila príloha (v mojom prípade ryža s quinoou pol na pol – návod pozri tu: Ako variť v ryžovare (základy) + pomery – (lahsie.sk), mne sa ešte hore v ryžovare naparovala brokolica a mangold – z toho vzniklo to: „zelenina so zeleninou“). Ak ste v rámci dňa nemali dosť strukovín, prihoďte si na tanier tofu alebo tempeh, prípadne uvarený cícer. Mne takto pripravený ružičkový kel chutí posypaný čiernym a bielym sezamom (ale akurát dnes sme ho nemali).