Vitajte…
Ja som Saši a túto stránku tvorím, pretože milujem robiť veci ľahšie… Pred viac ako 5 rokmi som zo dňa na deň prešla na rastlinnú stravu a zistila som, že každá inšpirácia sa mi v tomto smere hodí. Za týždeň som naštudovala základy, aby nám v strave nič nechýbalo a štúdiom pokračujem doteraz. Počas materskej som si spravila kurz výživového poradenstva, zameraného na rastlinnú stravu, no to neznamená, že tu nájdete len ultra zdravé recepty, aj keď sa o to väčšinou snažím. Naopak, pridávam sem aj klasické recepty z bielej ryže, z pšeničnej či špaldovej múky, v receptoch nájdete aj použitie repkového oleja či spracované výrobky, ako je sójové mäso, tempeh či smotana. Prečo tomu tak je? Lebo niekedy Vám Váš milovaný potomok ofrfle pšeno, vypýta si namiesto batátu klasický zemiak a v obchode uchmatne bielu žemlu…
Recepty majú spĺňať základný predpoklad – majú byť jednoduché a to najmä preto, že som zistila, že:
- som od prírody tak trochu lenivá… (ja tomu síce hovorím, že som skôr pohodlná a mám rada zjednodušenia, ale keď to vezmeme „kolem a kolem“ …. eh)
- sa mi par dní do mesiaca proste nechce nič… nie to ešte variť a jednoduchý recept z jedného hrnca sa hodí vždy, no nenachádzala som ich na jednom mieste a tak som si to miesto vytvorila … TU 🙂
- sa mi v práci stávalo, že som nemala možnosť vybehnúť do okolitých reštaurácií, lebo proste v ten deň nemali nič vegan v ponuke a kým by prišla donáška okusala by som šanón… alebo som prišla veľmi neskoro a chcela som ušetriť svoj čas na iné veci ako na varenie
- som sa stala mamou jednej aktívnej slečny, čo si najmä zo začiatku žiadala moju plnú pozornosť a stáť pri sporáku viac ako 7 minút bolo považované za malý zločin (aj vďaka nej tu nájdete priečinok s BLW inšpiráciami). Dcéra ma zároveň naučila, že musím byť kreatívna, pretože odísť od sporáku sa nie vždy vypláca (vykypené, pripálené, prevarené…)
- rada varím/rada jem, ale (viď bod 1) nebaví ma keď to trvá 100 hodín aj s prípravou…. aj vďaka tomu tu nájdete „odporúčania“ na konkrétne kuch. spotrebiče, ktoré mi uľahčujú denno-denne varenie.
Keď si dáte dokopy všetky vyššie spomenuté body zistíte:
- prečo sú niektoré recepty tak zjednodušené a v čase krízy Vám stačí nakuknúť na tieto stránky pre inšpiráciu,
- zároveň zistíte, prečo jedlo na fotkách nie je „footblogersky nastajlované“, ale vyzerá presne tak, ako keď si ho urobíte sami,
- veľa varenia si viete ušetriť konkrétnym pomocníkom, ako je (môj milovaný) ryžovar, MioMat resp. iný „hrnček var„, (elektrický) tlakový hrniec … o strukovinách v plechovke, paradajkových omáčkach vo fľaškách alebo koreniacich zmesiach nehovoriac 🙂
Tak poďme teda variť… ĽAHŠIE 🙂
Pingback:Začínam(e)…