Dnes sa mi „že fest“ nechcelo variť… včera sme mali zemiaky s tekvicou, predvčerom cestoviny, deň predtým ryžu… chcelo to niečo „alternatívne“ ako napr. pohánka, ale ako vravím, dnes nič náročné… a tak padla voľba na jedlo z jedného hrnca, resp. z ryžovaru 🙂
- Ak nemáte ryžovar, postupujte rovnako, akurát to dajte všetko do jedného hrnca a varte na miernom ohni s občasným zamiešaním, kým to nie je všetko mäkké. odmerka = 160ml
Pôvodný recept je od Kuchařka ze Svatojánu ( má ho aj na blogu www.kucharkazesvatojanu.blogspot.com ako Pohanka s ořechy), pričom v tomto jej pôvodnom recepte to varila postupne, nechala dusiť cibulku… proste sa s tým vyhrala… u mna vyhrala lenivosť a všetko putovalo do ryžovaru nasledovne:
- 1 pórik (umytý a nakrájaný na polmesiačiky)
- 50 g vlašských orechov (cca 2 hrste)
- 100 g údeného tempehu (cca pol balíčka)
- 6 veľkých sušených paradajok v oleji
- 2 odmerky pohánky (cca 250g)
- 3 odmerky vody (cca 500ml)
- 1PL lahôdkového droždia
- 1 ČL ume octu a sojovky- voliteľné
Do ryžovaru vhodíme nakrájaný pórik, v rukách nahrubo nalámané vlašské orechy, na malé kocky nakrájaný údený tempeh, na pásiky nakrájané sušené paradajky, 2 odmerky prepláchnutej pohánky, posolíme a všetko zalejeme 3 odmerkami vody. Zapneme ryžovar a za cca 18 -20 min. máme hotový obed. Primiešame lahôdkové droždie a poprípade ume ocot a/alebo sójovku.
Môžete si k tomu napariť brokolicu (nezabudnite ju nechať po nakrájaní odstáť – Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme – (lahsie.sk), fazuľkové lusky, nastrúhať červenú kapustu Bleskový šalát z červenej kapusty – (lahsie.sk) alebo dať kyslú kapustu, či cviklu…