Cukinovo-špenátovo-pšenové rizoto (z ryžovaru)

Dnes sme sa zobudili do zasneženého rána a naše dieťa povedalo vetu: „POSTAVÍME SNEHULIAKA“ asi 73krát… a tak som mala dve možnosti: vyslať ju stavať snehuliaka samú s tatkom a venovať môj čas príprave/vareniu obeda, alebo nahádzať do ryžovaru pár ingrediencií a užiť si to stavanie spolu s nimi… čo myslíte, ako som sa rozhodla?

btw – na tento recept nepotrebujete ryžovar, viete to spraviť rovnako v normálnom hrnci, len prídete o komfort toho, že sa dole varí rizoto a hore naparuje zelenina, plus nesporná výhoda, že sa to po dovarení vypne samo (prepne do ohrievacieho módu). V prípade, že recept budete variť v hrnci, nezabudnite občas premiešať a odsledovať-vypnúť, keď bude všetko mäkké. odmerka = 160ml

…kým sa dole v ryžovare pripravovalo pšenové rizoto, hore sa naparovala zelenina.

Potrebujeme:

  • 1 odmerku ryže (ak nechcete kombo s pšenom dajte 2 odmerky ryže)
  • 1 odmerku pšena (najskôr dajte do sitka a zalejte horúcou vodou, pšeno po uvarení nebude horké)
  • 1 väčšiu cukinu
  • cca 5 cm kúsok póru (ja som mala jarnú cibuľku, ktorú bolo treba zjesť ,tak som dala tú, ale bežne to robím s pórom)
  • špenát (ak použijete mrazené zlisované špenátové listy tak 2 valčeky, ak čerstvý tak cca za 2 hrste)
  • 1 odmerku mrazeného hrášku
  • 1 ČL soli a 1/2 ČL polievkového korenia (ja som použila od Dávidkovo koření – nesoldík v zložení karotka, petržlen, cibuľa, cesnak, zelerový list, petržlenový list, ligurček, kurkuma, slnečnicový olej a vitamín skupiny B – riboflavin)
  • na dochutenie (rozumej voliteľné):
  • 1-2 PL neaktívneho lahôdkového droždia (čo je to lahôdkové droždie sa dočítate TU)
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL rastlinného masla (namiesto neho môžete použiť olivový alebo repkový olej)
  • rôznu zeleninu navrch do paráku (ja som dnes dala mrkvu, ružičkový kel a mrazené fazulové lusky)

Najskôr premyte pšeno horúcou vodou, následne ho šupnite do ryžovaru k ryži a všetkým ostatným vyššie spomenutým surovinám (cukine, póriku, špenátu a hrášku). Robíme to preto, aby pšeno stratilo horkú chuť. Úprimne priznávam, že som na to párkrát zabudla a mne osobne to vôbec nevadilo, ale muž mal výhrady… tak sa na to snažím nezabúdať 😀 Osolíte, prípadne šupnete daku natural vegetu bez glutamatu…

Dochucovadlá vmiešavam až keď je všetko hotové, ale nič sa nestane, ak to tam dáte rovno… je to na vás… ja osobne vo všeobecnosti dochucujem rada až keď je to dovarené…

V rizote teda budete mať obilninu a zeleninu… chýba nám tam strukovina. Niekedy to robím tak, že do ryžovaru prihodím k ingredianciám 1 odmerku červenej šošovice a 1,5 odmerky vody naviac (viď Tekvicové rizoto TU), ale dnes sme si k rizotu prosto nakrájali tempeh a bol aj snehuliak aj obed.

One thought on “Cukinovo-špenátovo-pšenové rizoto (z ryžovaru)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *