Vedeli ste, že lykopén (červený pigment obsiahnutý v rajčinách/paradajkách) má medzi karotenoidmi najvyššiu antioxidačnú aktivitu? Alebo, že tepelná úprava paradajok v nich až päťnásobne zvyšuje obsah lykopénu? A v neposlednom rade, že ak k paradajkám pridáte trochu tuku (semienka, oriešky, avokádo, olivy … ) môže to vo vašom krvnom obehu strojnásobiť obsah nutrientov rozpustných v tukoch (čo platí aj o lykopéne). V tomto recepte si to všetko skombinujeme 🙂
Na cca 1,3 litra polievky potrebujeme:
- 500g paradajok
- 1 malá červená cibuľa
- 70g červenej šošovice
- 50g pohánky
- 1PL kešu orechov
- soľ + bazalka (alebo zmes talianskeho korenia)
Pre lenivých – paradajky a cibuľku ošúpeme a nakrájame na kúsky, vhodíme s ostatnými surovinami do Miomatu, zalejeme vodou a stlačíme Mash/Soup. Po 25 min. je krémová paradajková hotová
Pre ostatných – paradajky a cibuľku ošúpeme a nakrájame na kocky, vložíme do hrnca s ostatnými surovinami a zalejeme cca litrom vody. Varíme cca 20 minút, potom všetko pomixujeme tyčovým mixérom a necháme ešte 5 min. variť.
- červenú šošovicu a pohánku som pridala, aby polievka obsahovala aj strukovinu a obilninu, plus polievku parádne zahustia.
- Kešu je tam ako zástupca zdravého tuku, keďže lykopén nie je rozpustný vo vode. Môžete nahradiť semienkami, avokádom, alebo vynechať a po uvarení polievku pokvapkajte napr. ľanovým olejom.
- Červenú cibuľu môžete nahradiť aj žltou, akurát červená obsahuje viac antioxidantov, that´s all.
Pozn.: Miomat je kuchynský spotrebič, ktorý má v sebe zakomponovaný hrniec a mixér. Ja ho používam takmer každý deň na polievky/kaše/rastlinné mlieka/… Ak máte doma podobný „polievkovar“, len inej značky, a chceli by ste viac inšpirácií, napíšte mi.