Viete, ako sa do omrzenia hovorí o tom, že to čo je na tanieri, má byť farebné? … a viete, ktorá zelenina je farebná a patrí medzi najlacnejšie zdroje antioxidantov? Červená kapusta… Môže obsahovať až osemkrát viac antioxidantov ako biela… tsaaaa… V porovnaní s pigmentom antokyanínom v čučoriedkach vyhráva červená kapusta „o prsia“ vďaka jej cene… Zoženiete ju takmer v každých potravinách, cena sa hýbe okolo 1EUR/kg, v chladničke Vám vydrží celú večnosť a obsahuje: vlákninu, horčík, železo, draslík, vápnik, sodík, zinok, mangán, luteín, betakarotén, vitamíny A,B,C,E,K a mohla by som pokračovať ešte hodnú chvílku. Akurát, že jediné jedlo, ktoré som s červenou kapustou evidovala bola „kačka“ s kapustou a lokšou, potiažmo „vepřo“ knedlo zelo…. Tak ako ju dostať na tanier? Skúsme surovú, ale najemno „nastrúhanú“. Tipujem, že si ťukáte na čelo, že také jemné strúhanie kapusty po 1) mega dlho trvá, po 2) je z toho kopec neporiadku…. a tak prikladám tip, ako to spravíte za minútku – #ľahšie:
Toto ani nie je recept…. ako skôr trik, ako si kapustu pripraviť, ako prílohu/šalát k fajnovému obedu.
Potrebujeme:
- červenú kapustu
- škrabku na zemiaky
- rastlinný jogurt alebo smotanu
- soľ a dochucovadlo (u mňa vyhralo lahôdkové droždie, ale môžete pridať aj obľúbenú zmes korenia)
Kapustu rozrežeme, vezmeme polku/časť červenej kapusty, priložíme škrabku na zemiaky k hrane, ktorá vznikla po rozrezaní a „škrabete“ hore a dole. Výsledok sú tenučké slížiky kapusty (video Vám hodím do FCB skupiny, aj keď som si istá, že sa chápeme). Tieto slížiky už len zmiešame s jogurtom, soľou a lahôdkovým droždím, prípadne dochutíme podľa seba. Mužovi s tým už leziem na nervy, ale mne to mega chutí a cpem to takmer ku všetkému :D. Skúste
btw – nezabudnite, že červená kapusta patrí medzi hlúbovú zeleninu, a teda ak ju jete surovú, nepotrebuje čas kvôli vzniku sulforafanu (pozri článok o brokolici TU Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme (lahsie.sk) ) Ďalšia výhoda ak si ju šupnete surovú ako prílohu k jedlu. HOUK
Pingback:Čo mať vždy doma – zásoby!
Pingback:Cícer na smotane s pohánkou
Pingback:Prečo brokolicu nakrájame a čakáme 40 minút, kým ju uvaríme
Pingback:Pohánka s orechmi, tempehom a sušenými paradajkami (z ryžovaru) -